Najnovije vesti

JOŠ MALO PA ĆEMO OSTATI BEZ ZANATLIJA: U Srbiji trenutno nedostaje čak 90.000 majstora
Ilustracija, Foto: Shutterstock

odoše u pečalbu

JOŠ MALO PA ĆEMO OSTATI BEZ ZANATLIJA: U Srbiji trenutno nedostaje čak 90.000 majstora

Društvo

BEOGRAD - Oko 90.000 zanatlija svih profila u ovom trenutku nedostaje srpskom tržištu, pokazuju podaci Građevinske komore.

Kako navodi list, poražavajući je i podatak da je prosečna starost nekih od njih, poput građevinskih radnika - 55 godina. Slično iskustvo imaju i u Sindikatu građevinarstva, gde naglašavaju da je većina dobrih majstora napustila zemlju u potrazi za boljim životom, a interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je vrlo slabo, navode Večernje novosti.

Nacionalna služba za zapošljavanje danas ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji nijednog profila na tržištu rada. Izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009. godine, oni sada primaju i registruju isključivo prijave potreba za zapošljavanjem za koje se poslodavci njima obratio za pružanja usluge posredovanja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Najtraženija zanimanja, prema tim potrebama, u avgustu bili su komunalni higijeničari, čistači prostorija, manipulanti u prehrambenoj proizvodnji, zatim prodavci, zavarivači, bravari, građevinski i medicinski tehničari, dok su sa fakultetskom diplomom najpotrebnij bili građevinski inženjeri, ekonomisti, vaspitači, diplomirani i mašinski inženjer, ističu u NSZ.

S druge strane, vrlo visoko se kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati. Tako su se tokom 2019. filijalama NZS često obraćali poslodavci koji traže elektrozavarivače, bravare, vozače, elektromontere, instalatere, zidare, tesare, armirače, automehaničare, stolare, tapetare, kuvare, pekare i mesare.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...