MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BESMRTNI PUK PRVI PUT U BEOGRADU: Na manifestaciji učestvuju predstavnici 55 zemalja širom sveta (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

prvi put u beogradu

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BESMRTNI PUK PRVI PUT U BEOGRADU: Na manifestaciji učestvuju predstavnici 55 zemalja širom sveta (FOTO)

Društvo -

U Beogradu će sutra početi trodnevna međunarodna konferencija Besmrtni puk, koja će okupiti učesnike iz 55 zemalja, što je, kako najavulju organizatori, prilika da se podigne glas protiv nedopustivog prekrajnja istorije i činjenica antifašističke borbe.

Manifestacija koja okuplja koordinatore šetnje Besmrtni puk, a koja se na Dan pobede održava u svim delovima sveta, osim na Antarktiku, biće održana prvi put van granica Rusije i to u Beogradu, rekao je novinarima u Palati Srbija međunarodni koordinator Sergej Gluščenko.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema rečima predstavnika Izvršnog odbora Besmrtnog puka Artema Hutorskoja, skup u Domu Vojske Srbije, tokom kojeg će biti prikazan i film "Sreća u koverti", a čija se premijera u Moskvi očekuje u martu 2020, prilika je da se obeleži i 75. godina oslobođenja Beograda.

Hutorskoj je upozorio na prekrajanje istorije koje je počelo rušenjem spomenika, a preraslo u prekrajanje udžbenika da bi se proširilo na filmove koji prikazuju, kako je rekao, sve osim istine.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik upravnog odbora Ruskog geografskog društva u Srbiji Dušan Bajatović je podsetio da Besmrtni puk okuplja učesnike Drugog svetskog rata i njihove potomke kako se ne bi zaboravilo šta se dešavalo tokom antifašističke borbe u kojoj je najveće žrtve dao ruski i srpski narod.

Kako bi se čuo glas istine, dodao je Bajatović, treba da postoje organizacije kao Besmrtni puk, a koje ukazuju na značaj antifašizma i očuvanja izvojevane slobode koja se širom Evrope slavi 9. maja.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đordević smatra da je predstojeći skup način da se spreči da "neki od gubitnika iz Drugog svetskog rata pričaju drugačije stvari".

Đorđević i Bajatović su kazali ia de je skup prilika da se još jednom podigne glas protiv činjenice da Rusija i Srbija nisu pozvane u Varšavu na godišnjicu obeležavanja početka Drugog svetskog rata.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar je podsetio da je šetnja Besmrtnog puka u Srbiji ušla u državni program manifestacija i održavaće se svakog 9. maja.

Besmrtni puk je šetnja, koja je iz lokalnog proketa prerasla u globalni. U Moskvi marš predvodi predsednik Rusije Vladimir Putin, a na jednom od njih kao gost Putina bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track