OVAKO IZGLEDA OBNOVLJENA PALATA PRAVDE: Iz ovog pritvora nema više bežanja, a kad marica uđe u zgradu počinje akcija kao na filmu! Pogledajte kako je unutra, sve šljašti! (FOTO)
Foto: Printscreen RTS

zAVRŠENA REKONSTRUKCIJA, Useljenje sredinom oktobra

OVAKO IZGLEDA OBNOVLJENA PALATA PRAVDE: Iz ovog pritvora nema više bežanja, a kad marica uđe u zgradu počinje akcija kao na filmu! Pogledajte kako je unutra, sve šljašti! (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD - Rekonstrukcija Palate pravde je završena, pa se useljenje sudova očekuje do sredine oktobra. U zgradi površine 26.000 kvadratnih metara koja nije renovirana skoro pola veka ugrađeni su novi sistemi i oprema.

Koliko će to značiti za brže donošenje presuda, videćemo uskoro, jer su prva ročišta zakazana već za 25. oktobar.

1 / 7 Foto: RTS Printscreen

Radovi na rekonstrukciji najveće sudske zgrade u Srbiji na 26.000 kvadratnih metara u Savskoj ulici su završeni, narednih dana biće unet nameštaj i dodatna oprema.

Zgrada je spolja zadržala prvobitni izgled kao zaštićeno autorsko delo, a ugrađena je aluminijumska stolarija. Zamenjen je celokupan sistem grejanja i hlađenja, ventilacije i strujne instalacije. Pošta u prizemlju je izmeštena i nalazi se na sredini centralnog hola. U šalter sali povećan je broj šalter mesta, objavio je RTS.

foto: RTS Printscreen

"Podeljeno će biti, recimo Viši sud posebno će biti deo šaltera koji se odnosi na krivičnu materiju, deo šaltera koji se odnosi na parničnu materiju, tako da nema tu mešanja onih funkcija koje nema potrebe da se mešaju. Sa druge strane, imaćete šalter za Više tužilaštvo koji je sam za sebe, pa ne mora stranka kada dođe da se gubi u prostoru", ističe Slavica Jelača, pomoćnica ministra pravde.

foto: RTS Printscreen

Sudnice su opremljene tako da se sudski postupak vodi po najvišim standardima Evropske unije.

U velikim sudnicama za krivični postupak postavljeni su veliki monitori na kojima će i stranke i branioci moći da prate iznošenje dokaza. Postavljene su i rotacione kamere za slučaj dodatnog snimanja, a promenjen je i raspored sedenja - na jednoj strani će sedeti tužioci, a na drugoj okrivljeni.

foto: RTS Printscreen

Ono što je novo svaki od njih će ispred sebe imati monitor na kojem će pratiti zapisnik sa suđenja i dokazni materijal. Pisarnica za aktivne predmete ima posebne ormane u kojima se čuvaju dnevni predmeti koje po potrebi sudije uzimaju i nose u kabinete. Prvi sprat je dobio veći prostor za stranke koje čekaju na ročište.

foto: RTS Printscreen

U pritvorskoj jedinici je povećana bezbednost ulaska i izlaska pritvorenika, jer se dešavalo ranije da baš iz tog dela pritvorenici pobegnu.

"Marica onog momenta kada uđe tog momenta se zatvaraju najpre jedna, a posle i druga sigurnosna vrata koja ovaj prostor čine bezbednosno-sigurnosnom zonom. Ona nema dodira sa ostatkom zgrade. Marica ulazi unazad i ako treba da ide u istražni kabinet kod zamenika tužioca, tu su istražni kabineti, a ukoliko čeka na suđenje onda ide u pritvorske jedinice odakle se kada suđenje treba da počne posebnim liftom i posebnim hodnikom, bez mešanja sa strankama, dovodi u sudnicu", kaže Jelača.

foto: RTS Printscreen

Rekonstrukcija Palate pravde je najveći infrastrukturni projekat Ministarstva u poslednjih nekoliko decenija. Zgrada je useljena davne 1973. godine i od tada nije renovirana. Prozori nisu mogli da se otvaraju. Liftovi su se često kvarili, a hodnici su bili nefunkcionalni.

foto: RTS Printscreen

U renoviranu sudsku zgradu do sredine oktobra vratiće se krivična odeljenja Prvog osnovnog suda i Tužilaštva, kao i Višeg suda i Višeg tužilaštva, a prva ročišta se očekuju 25. oktobra.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track