KAKO JE ŠABAČKI BIZNISMEN NA MUTNO DOLAZIO DO NOVCA: Bogićević pumpao finansijske izveštaje da bi lakše dobijao kredite!
Foto: Zorana Jevtić

KAKVA PREVARA

KAKO JE ŠABAČKI BIZNISMEN NA MUTNO DOLAZIO DO NOVCA: Bogićević pumpao finansijske izveštaje da bi lakše dobijao kredite!

Društvo -

Crno na belo: Kurir je došao u posed mejl prepiske vodećih rukovodilaca u Koncernu „Farmakom MB“ u kojima se oni dogovaraju kako da šteluju bilanse stanja i uspeha. Tim lažiranim izveštajima su varali partnere i banke

Miroslav Bogićević, vlasnik Koncerna „Farmakom MB“, oštetio je banke, partnere i državu za oko 382,8 miliona evra, a Tužilaštvo za organizovani kriminal veruje da je to učinio lažiranjem finansijskih izveštaja kompanije i tako doveo u zabludu partnere i banke, koje su mu odobravale kredite, otkriva Kurir.

Naš list je došao u posed mejl prepiske vodećih rukovodilaca u Koncernu „Farmakom MB“ u kojima se oni dogovaraju kako da pumpaju bilanse stanja i uspeha.

„Stvarni“ podaci

Najveći broj mejlova išao je od Olivere Đorđević, finansijskog direktora koncerna i desne ruke Miroslava Bogićevića, danas optužene za zloupotrebu službenog položaja u slučaju protiv Bogićevića, ka ostalim rukovodiocima u okviru kompanije. Da su u okviru kompanije vođene duple knjige, možda najbolje pokazuje mejl od 30. maja 2011, u kome Đorđevićeva traži od kolega da joj pošalju podatke iz prometa, ali „stvarnog“.

- U ponedeljak mi prosledite podatak koliko nedostaje u prometu - stvarnom za pet meseci, da imate polovinu prometa iz 2010 - navodi se u mejlu koji je ona poslala kolegama.

U drugom mejlu, od 14. oktobra 2010, Đorđevićeva savetuje saradnicu kako da šteluje dobit koju treba da prikažu banci.

- Olja, šaljem vam obračun sa prodajom septembra, sledeći mejl vam šaljem obračun gde sam izuzela u ekselu prihod prodaje (za) septembar, to je pravi. Bilans stanja radim sada. Javite mi za banke koliko da idemo da i to završimo - stoji u mejlu koji je saradnica poslala Đorđevićevoj, na šta joj ona odgovara:

- Vidi da dobit bude malo iznad 400.000.000. Svedi stanje kupaca i dobavljača na što manju cifru, kao da smo radili kompenzaciju, i to svedi preko povezanih lica, pa se čujemo da vidimo kakvi su pokazatelji. Uradi i tokove gotovine.

Do štelovanja računa došlo je i u izveštaju koji su spremali za Komercijalnu banku.

foto: Privatna Arhiva

- Olja, pošto Komercijalna banka traži obračun sa 31. 5, koliko da bude dobiti, koliko da povećam (od prvog do trećeg je 38.806 miliona) - napisala je Đorđevićevoj jedna od saradnica.

Pumpanje prometa

Đorđevića je takođe rukovodioce koncerna savetovala i kako da pumpaju promet tek osnovanih firmi, a koje su kasnije, na osnovu tih lažnih finansijskih izveštaja, dobijale kredite kod banaka koje nisu imale čime da pokriju.

foto: Privatna Arhiva

- „Farmakom“ ima novo društvo „Basemi“, čiji su podaci u atačmentu. Ubuduće, veći deo prometa s matičnim društvom obavljaćemo preko nove firme - navodi se u mejlu koji je Đorđevićeva poslala kolegama 12. novembra 2010.

Da je potrebno pumpanje računa tek otvorenih firmi, sugerisao je menadžmentu i sam Bogićević dopisom do koga je došao Kurir.

- Sva fakturisanja između Koncerna „Farmakom MB“ i zavisnih društava (izuzev fakturisanja usluga koje idu na krajnjeg korisnika) u narednom periodu će ići preko sledećih firmi: „Basemi“ d. o. o. Šabac, Distributivni centar „Sigma“ d. o. o. Šabac i „Magma prom“ d. o. o. Šabac. Potrebno je da fakturisana vrednost u toku meseca na svaku od ovih firmi bude po trećinu od ukupnog iznosa. Molimo vas da u vašim društvima organizujete realizaciju ovakvog načina međusobnih fakturisanja. U prilogu dopisa šaljemo vam podatke od navedenih firmi. Napominjemo da navedene firme nemaju nikakvu vrstu povezanosti s društvima u sistemu Koncern „Farmakom MB“ Šabac.

foto: Privatna Arhiva

Kako saznajemo, tužilac je priložio mejlove, ali sud nije odlučio da li će se ti dokazi razmatrati.

Kontrola Izveštaj revizora iz 2012. godine OPSTANAK DRUŠTVA JE UGROŽEN

Bogićeviću su banke godinama odobravale kredite na osnovu „dobrog“ poslovanja, a podaci kojima su se vodile bili su izveštaji kompanije, podaci iz Agencije za privredne registre, ali i izveštaji revizora. Međutim, u izveštaju ovlašćene revizorske firme za 2012, poslovanje „Farmakoma“ se ocenjuje „uzdržavajućim mišljenjem“, odnosno, kako navode u izveštaju u koji je Kurir imao uvid, oni nisu u mogućnosti da se uvere u tačnost podataka prezentovanih od strane firme. Ovde se nameće pitanje kako je onda ovlašćeni revizor dao zeleno svetlo u izveštaju za 2011, jer tako veliki koncern kakav je bio „Farmakom“ ne može da se uruši za godinu dana.

- Imajući u vidu trenutnu ekonomsko-finansijsku situaciju u kojoj se nalazi društvo, a koja preti da ugrozi dalji opstanak i poslovanje, nismo bili u mogućnosti da se uverimo u tehničku i finansijsku izvodljivost završavanja nematerijalne imovine, odnosno u raspoloživost resursa za dovršetak razvoja i prevođenje u fazu eksploatacije, odnosno prodaje sredstava... Navedene činjenice ukazuju na sumnju u sposobnost društva da nastavi poslovanje u skladu sa Going Concern principom, ukoliko ne pribavi dodatna neto obrtna sredstva za obavljanje poslovne aktivnosti - navodi se u izveštaju revizorske kuće „Confida Finodit“.

Bogićević se pere SVI MEJLOVI SU FALSIFIKAT

Miroslav Bogićević u razgovoru za Kurir kaže da su pomenuti mejlovi falsifikati i da je i sud odbio da ih uvrsti u dokaze:

- Ti mejlovi su falsifikat, apsolutno svi. Pa sud je dva puta odbio da ih uvrsti u dokazni materijal, laptopovi s kojih su poslati mejlovi ne postoje. Stara optužnica je pala, nova nije potvrđena.

(Kurir.rs / Katarina Blagović / Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track