OBELEŽAVANJE OSAM VEKOVA SRPSKE CRKVE: Patrijarh ide u Crnu Goru! Niko ne može da nam spreči proslavu!
Foto: Beta / Miloš Miškov

TENZIJE

OBELEŽAVANJE OSAM VEKOVA SRPSKE CRKVE: Patrijarh ide u Crnu Goru! Niko ne može da nam spreči proslavu!

Društvo -

Bez straha Ne obaziremo se na pretnje zabranama nesrećnog Crnogorskog pokreta, kaže sve{tenik Miajlo Backović uoči proslave 800 godina SPC i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj

Radujemo se dolasku našeg patrijarha Irineja i veličanstvenom događaju koji je nam predstoji.

Niko ne može da spreči proslavu 800 godina Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj i obeležavanja 1.500 godina manastira Podlastva - Grbalj. Ne obaziremo se na pretnje nesrećnog Crnogorskog pokreta, kaže za Kurir sveštenik Miajlo Backović, član organizacionog odbora manifestacije koja će se održati 26. i 27. septembra.

foto: Vjesti.me / Luka Lajović

Proteklih dana Crnogorski pokret iz Podgorice dizao je tenzije povodom ovog događaja, čak je podneo krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu protiv organizatora ove manifestacije, a istovremeno je tražio zabranu dolaska patrijarha Irineja, jer dolazak doživljavaju kao „okupaciju od strane Srbije“. Juče su otišli korak dalje pa su pozvali državni vrh Crne Gore da, kako navode, svojim autoritetom stane u odbranu državnog i nacionalnog integriteta i digniteta.

- Proslava će se, naravno, održati, Crnogorski pokret ne može da utiče na 800 godina autokefanolsti Srpske pravoslavne crkve. Istorijski i pravno, njihove tvrdnje su neutemeljene, taj pokret reaguje na sve što radi srpski narod, a i ne razumeju o čemu pričaju, ne shvatamo ih ozbiljno - rekao je sveštenik Backović.

Vernicima će se obratiti i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Uoči proslave, na manastiru su postavljene ukrasne zastavice, kao i posebna rasveta. Organizator očekuje da tokom dvodnevne svečanosti bude prisutno više od deset hiljada ljudi.

Crnogorski pokret provocira

TEŠKE UVREDE NA RAČUN AMFILOHIJA

rnogorski pokret je u ponedeljak Vrhovnom državnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv organizacionog odbora proslave zahtevajući da se zabrani patrijarhu Irineju dolazak u Crnu Goru.

Optužili su i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija kao „inspiratora, inicijatora, organizatora i rukovodioca svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnog poretka i aneksija Crne Gore Srbiji“.

(Kurir.rs / Nevena Tomašević / Foto:Beta / Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track