OVAKO JE PATRIJARH IRINEJ NA KRSTOVDAN DOČEKAN U MANASTIRU PODLASTVA U CRNOJ GORI: Živa je naša vera, to je čudo Božje, ohrabrenje za srpstvo! (FOTO)
Foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

veličanstven doček

OVAKO JE PATRIJARH IRINEJ NA KRSTOVDAN DOČEKAN U MANASTIRU PODLASTVA U CRNOJ GORI: Živa je naša vera, to je čudo Božje, ohrabrenje za srpstvo! (FOTO)

Društvo -

Ovo je nakon punih 27 godina, prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu. Poslednji put ove krajeve posetio je 1992. tadašnji patrijarh Pavle

BUDVA - Patrijarh srpski Irinej izjavio je u manastiru Podlastva u Crnoj Gori da je "živa naša vera" i ocenio da je to "veliko ohrabrenje za celo srpstvo".

foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

"Ovo što je vekovima sejano na ovim prostorima, ne može se uništiti ni dekretom ni odlukom ljudi, sve je to oblačak koji će se razići. Ono što Bog blagoslovi, to čovek ne može uništiti", poručio je patrijarh u manastiru Podlastva, prenele su podgoričke Vijesti.

OVDE MOŽETE POGLEDATI SNIMAK DOLASKA PATRIJARHA

foto: Vijesti.me Printscreen

Patrijarh je snoć stigao u manastir Podlastva, gde se obeležava veliki jubileji Srpske pravoslavne crkve - 1.500 godina tog manastira kao i 800 godina samostalnosti SPC.

"Vlada mišljenje da je umrla vera u Crnoj Gori, ovo danas što vidim, ove crkve što su okitile prostore, oživljeno svešenstvo, to je čudo Božje, jedno veliko ohrabrenje", rekao je patrijarh. On je poručio da je jedini put "da se vratimo Bogu, crkvi svojoj, onoj veri i istini koju su živeli naši preci".

Danas 1.500 godina manastira, liturgija i svečani ručak za 2.000 ljudi

Danas se obeležava i 1.500 godina manastira Podlastva, a patrijarh Irinej osveštaće danas paraklis (crkvica prislonjena uz glavnu crkvu) Svetog Kneza Lazara i obnovljene konake manastira Podlastva.

U subotu 28. septembra ujutru u devet časova je sveta liturgija, sa osvećenjem paraklisa Svetog Kneza Lazara i manastirskih konaka, dok u podne predviđena „Trpeza ljubavi“ uz prigodan kulturno-umjetnički program“.

Svečani ručak biće postavljen za dve hiljade ljudi. Očekuje se dolazak nekoliko hiljada vernika, a organizatori najavljuju to najvećim skupom srpskog naroda u ovom veku. Za obnovu manastira i održavanje manifestacije organizacioni odbor je prikupio više od 90 hiljada evra, a gotovo svako budvansko javno preduzeće i ustanova, kojim upravlja Opština, doniralo je novac na molbu Carevića.

"Slavimo osam vekova autokefalnosti i 15 vekova ove crkve. Neka je blagosloven ovaj dan i svi koji ste prisutni, da manifestujemo našu veru i duhovni život koji nas je toliko podigao. Da se vratimo istini i neće nas Bog ostaviti. Neka je Bog sa vama", kazao je patrijarh srpski Irinej.

On je dodao da ovaj događaj nije samo radost Crne Gore, nego i "celog srpstva".

foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

Mitropolit Amfilohije u besedi je kazao da je dolazak patrijarha veliki dar božiji.

"Ovde je dolazio i Sveti Sava, pa redom svi patrijarsi su dolazili u ovu sadašnju Crnu goru i drevnu Boku Kotorsku. Do Svetog Petra, pa do Petra II Tajnovidca", kazao je mitropolit. Amfilohije je kazao da je narod sa velikom ljubavlju dočekao patrijarha.

foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

Predsednik Opštine Budva Marko Bato Carević pozvao je patrijarha da vodi srpski narod "kroz teška iskušenja kroz koja prolazi". "Vaša svetosti u ime celoga Grblja sa posebnom čašću i radošću, želim da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u svetu zemlju, svetog cara Lazara Grbaljskog i kosovskog", kazao je Carević.

Ovo je nakon punih 27 godina, prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu.

Poslednji put ove krajeve posetio je 1992. tadašnji patrijarh Pavle, podsećaju Vijesti.

foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

Portal In4s prethodno je preneo da je posle svečanog dočeka koji je priređen za srpskog patrijarha u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice - Podlastva počela večernja služba. Posle večernje službe održana je i Svečana akademija.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track