Najnovije vesti

CENA GREJANJA OSTAJE PO STAROM, A MOŽE DA POČNE I PRE 15. OKTOBRA: Toplane spremne! Od toga na šta se grejete, zavisi i koliko će da vas košta ova topla zima! Evo koliko je to para
Foto: Shutterstock

1. oktobra počinju tehničke probe sistema

CENA GREJANJA OSTAJE PO STAROM, A MOŽE DA POČNE I PRE 15. OKTOBRA: Toplane spremne! Od toga na šta se grejete, zavisi i koliko će da vas košta ova topla zima! Evo koliko je to para

Društvo

BEOGRAD - Na pragu grejne sezone energetska preduzeća obećavaju dobro grejanje i snabdevenost svim energentima. U Udruženju toplana kažu da cene daljinskog grejanja ostaju po starom, cena uglja nije menjana nekoliko godina a, ukoliko ne bude poremećaja na svetskom tržištu, mirovaće i cena gasa.

Toplane će od 1. oktobra početi tehničke probe sistema. U Beogradu i Novom Sadu izmenjena je odluka o trajanju grejne sezone, pa grejanje, u zavisnosti od vremenskih prilika, može početi i ranije. Još nekoliko toplana najavljuje da je spremno za start pre 15. oktobra, zvaničnog početka grejne sezone.

Kako se grejete?

Za grejnu sezonu za grejanje iz toplana prosečno treba izdvojiti 68.500 dinara. Na gas 60.800 dinara. Na struju, u nižoj tarifi na TA peći 61.300 dinara, a samo dva sata dogrevanja u višoj tarifi košta 86.600 dinara. Za drva treba dati 61.500 dinara.

Direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović kaže da je u ovom trenutku najveći deo remonata već završen. Oni koji budu doneli odluku da sezona ranije krene su spremni. "Dobar deo energenata za sam start grejne sezone je nabavljen", kaže Stojanović.

Rad 59 toplana najviše zavisi od gasa. Iz "Srbijagasa" tvrde da su obezbedili i alternativne izvore snabdevanja ako od Nove godine dođe do prekida ili smanjenja isporuka gasa preko Ukrajine.

Dragan Vučur, izvršni direktor "Srbijagasa", kaže da će Banatski dvor za par dana, krajem septembra, biti potpuno napunjen.

"Osnovne količine su 450 miliona kubika gasa, planiramo dodatno utiskivanje 100 miliona u oktobru mesecu. Nabavljene su dodatne količine iz drugih pravaca snabdevanja", kaže Vučur.

Udruženje toplana napravilo je računicu prosečne cene grejanja stana od 60 kvadrata priključenih na daljinske sisteme u poređenju sa drugim energentima.

Na kraju prošle grejne sezone toplane su od potrošača potraživale gotovo 30 milijardi dinara, od čega je dug građana bio 20 milijardi. Tokom leta dugovanja su smanjena jer je povećana naplata i sada je 89,90 procenata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...