Najnovije vesti

NASTAVNICI ZASTRAŠENI, NE SMEJU DA REAGUJU! Majka dečaka iz Odžaka, kome je na času drug razbio glavu, pita se KO ŠTITI DECU u školi, a evo šta joj psiholog Janković odgovara (FOTO)
Foto: Dragan Kadić, Printskrin/Facebook

jasno i glasno

NASTAVNICI ZASTRAŠENI, NE SMEJU DA REAGUJU! Majka dečaka iz Odžaka, kome je na času drug razbio glavu, pita se KO ŠTITI DECU u školi, a evo šta joj psiholog Janković odgovara (FOTO)

Društvo

U praksi imamo roditelje koji tuku nastavnike, a istovremeno ne očekuju da njihovo dete neko isprebija, ili da mu razbije glavu

Danas je u javnost isplivao još jedan slučaj vršnjačkog nasilja. Majka dečaka kome je drug razbio glavu se pita kako se to desilo dok je nastavnik bio prisutan i ko je dužan u školi da štiti decu. Psiholog Aleksandra Janković ima jasan odgovor na ova pitanja - svi smo krivi za eskalaciju vršnjačkog nasilja.

Dečak iz Osnovne škole "Branko Radičević" iz Odžaka povređen je na času matematike, u četvrtak, 26. septembra. Učenik je povređen dok je u učionici bila i nastavnica.

Njegova majka Jelena se pita, ako je dete povređeno na času, šta onda da roditelji i deca očekuju tokom odmora.

- Kakvu zaštitu imaju naša deca u školi? Ko je za ovo odgovoran?

Psiholog Aleksandra Janković je jasna u stavu da živimo već decenijama u vremenu kada je prosveta, a sa njom i radnici, omalovažena.

- Vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i profesorima su oduzeta mnoga ovlašćenja, a shodno tome, narušeno im je dostojanstvo. Oni su bukvalno zastrašeni pravima koja su data deci i roditeljima, pa im je nažalost primarni cilj da sačuvaju radno mesto, kako svoju porodicu ne bi ostavili bez hleba, kaže psiholog Janković i dodaje:

- Neophodno je da se reaguje sistemski i da se omogući prosvetarima da dostojanstveno obavljaju svoj posao. Tada će se stvari vratiti u normalu. Pedagogija, odnosno vaspitanje i obrazovanje deteta će im tada ponovo postati primarno, izričita je Janković.

Prosvetni radnici bi mogli tako da budu pravi medijatori, odnosno da na vreme prepoznaju problematično dete, zatim da, uz saradnju sa roditeljem krenu put viših instanci.

- Kada bi roditelj želeo da prihvati sugestiju učitelja ili razrednog starešine, da se "izmakne koliko može" i sa distance proceni svoje dete, onda on ne bi nasrtao na već dovoljno izmučene prosvetare, već bi se obratio za pomoć stručnom licu kako bi pomogao detetu, ali i sebi kao njegovom staratelju, odgovornom licu, kaže psiholog Janković.

foto: Marina Lopičić

Umesto toga, mi u praksi imamo roditelje koji tuku nastavnike, a istovremeno ne očekuju da njihovo dete neko isprebija, ili da mu razbije glavu.

Kako bi se vršnjačkom nasilju stalo u kraj važno je da koordinirano reaguju roditelji, prosvetni radnici, psiholozi, sluđba za socijalni rad i tužilaštvo.

- Našem narodu je malo poznato da je moguće da učitelj bude veći uzor detetu od roditelja, jer sa njim neminovno provodi više vremena. Kod Jevreja je to poznato. U njihovoj hijerarhiji je zanimanje učitelja na prvom mestu, zaključuje psiholog Aleksandra Janković.

(Kurir.rs/Jelena Bojić Obradović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...