Najnovije vesti

ČIME SE GREJATI TOKOM PREDSTOJEĆE ZIMSKE SEZONE: Gas i drva najjeftiniji
Foto: Shutterstock

KURIR ISTRAŽUJE

ČIME SE GREJATI TOKOM PREDSTOJEĆE ZIMSKE SEZONE: Gas i drva najjeftiniji

Društvo

Nema zime: Za stan od 60 kvadrata za gas potrebno 34.862 dinara za celu sezonu, ko koristi drva, mora da pripremi između 37.500 i 60.900, dok je lož-ulje papreno, jer po sezoni košta 167.754 dinara

Sve češće kiše i pad temperature prvi su znak da se bliži početak grejne sezone, pa je Kurir istraživao koja vrsta grejanja će predstojeće zime biti najisplativija.

Za razliku od ranijih godina kad je najjeftinije bilo grejanje na drva, ove zime, sudeći prema trenutnim cenama prirodnog gasa od 32,28 dinara po kubnom metru, najbolje će proći domaćinstva koja za grejanje koriste ovaj energent. Za grejanje stambenog prostora od 60 kvm na gas biće potrebno oko 35.000 dinara za celu grejnu sezonu.

foto: Shutterstock

Lignit skuplji

Drva su sledeći najpovoljniji ogrevni materijal, naročito u manjim mestima, gde se cene bukve, hrasta, javora i jasena kreću oko 4.000 dinara po kubnom metru. Za celu grejnu sezonu potrebno je malo više od osam kubika drva, što znači da će grejanje za celu zimu koštati 37.500 dinara. U većim gradovima, gde se drvo ne može nabaviti ispod 6.000 dinara, grejna sezona će za isti stambeni prostor biti daleko skuplja i koštaće oko 61.000 dinara. - Kupci traže ugalj, drvo i pelet. Kod nas drvo košta 6.400 dinara po kubnom metru, a što se uglja tiče, najviše kupuju sušeni vreoce, koji košta 12.800 dinara po toni. Sušeni ugalj je kaloričniji pa ga treba duplo manje za grejnu sezonu nego niskokaloričnog sirovog lignita, koji košta 8.440 dinara. Kupuje se od dve pa do 10 tona, zavisno koju kvadraturu greju, ali u proseku kupuju po četiri tone jer je to dovoljno za grejanje prostora od 100 kvadratnih metara - kaže za Kurir Lena Radonja sa stovarišta „Iskra ogrev“ iz Beograda.

Cena za smrzavanje

Prema trenutnim cenama uglja u maloprodaji, grejanje prostora od 60 kvm na ovaj energent, zavisno od vrste, koštaće između 47.600 i 51.900 dinara. U rangu s jeftinijim ugljem biće i grejanje na termoakumulacionu peć, koje će za celu zimu koštati 47.800 dinara, ali pod uslovom da se dopunjuje samo noću po jeftinijoj struji, kao i da struja u međuvremenu ne poskupi.

Ubedljivo najskuplje ove godine biće grejanje na lož-ulje, čija je cena da se smrzneš, pošto trenutno po litru košta 1.149 dinara, što znači da bi za celu zimu trebalo obezbediti 167.754 dinara.

foto: Kurir

SAVETI

Kako da uštedite na grejanju:

- stavite izolaciju na stan ili kuću - zamenite prozore koji ne dihtuju - ako kupujete novu peć ili kotao, izaberite one koji su energetski najefikasniji - plaćajte račune na vreme i obezbedite popuste - posavetujte se sa stručnjacima

Za stan od 60 kvadrata

CENTRALNO GREJANJE 80.400 DINARA GODIŠNJE

Iz udruženja „Toplane Srbije“ poručuju da su toplane spremne za grejnu sezonu i da imaju dovoljno energenata. Tople probe u toplanama počinju 1. oktobra, a daljinsko grejanje ove grejne sezone, koja zvanično počinje 15. oktobra, u većini gradova koštaće isto kao i prošle godine. Izuzetak su Kraljevo, u kom je grejanje u februaru poskupelo za 15 odsto, i Pančevo, gde je cena grejanja početkom septembra porasla za 6,2 odsto. U Beogradu mesečna cena grejanja za stan od 60 kvadrata iznosi oko 6.700 dinara, što znači da ova vrsta grejanja Beograđane godišnje košta 80.400 dinara.

Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...