KATANAC NA KOMPANIJU, A VLASNIK UŽIVAO U LUKSUZU: Miroslav Bogićević hotel plaćao 6.000 evra dok mu se firma raspadala
Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

Otkrivamo

KATANAC NA KOMPANIJU, A VLASNIK UŽIVAO U LUKSUZU: Miroslav Bogićević hotel plaćao 6.000 evra dok mu se firma raspadala

Društvo -

Luksuz: Miroslav Bogićević je, samo tri meseca pošto je „Farmakom“ otišao u stečaj, otputovao u Cirih i odseo u hotelu s pet zvezdica „Bor o lak“, gde je noćenje plaćao 870 švajcarskih franaka (723 €)

Miroslav Bogićević, vlasnik Koncerna „Farmakom MB“, samo tri meseca pošto je kompanija otišla u stečaj, a bankama, dobavljačima, državi i zaposlenima ostao dužan oko 382,8 miliona evra, otputovao je u Cirih i odseo u luksuznom hotelu „Bor o lak“ (Baur au Lac), gde je za tri dana potrošio čak 7.077 švajcarskih franaka (5.882 evra), pokazuju papiri do kojih je došao Kurir.

Pet zvezdica

Bogićević je proveo tri noći u ovom hotelu sa pet zvezdica u centru Ciriha i pogledom na Ciriško jezero od 18. do 21. novembra 2014. Od ukupne sume 7.077 švajcarskih franaka (5.882 evra), samo za noćenje platio je 4.350 švajcarskih franaka. Noćenje u ovom hotelu koštalo ga je 870 švajcarskih franaka (723 evra) po sobi za noć, a Bogićević je platio ukupno pet noćenja za dve različite hotelske sobe.

Crno na belo... Računi iz hotela „Bor o lak“
Crno na belo... Računi iz hotela „Bor o lak“foto: Screenshot

Naime, papiri pokazuju da je Bogićević svojom karticom platio tri noćenja za jednu sobu (18, 19. i 20. novembra, broj sobe poznat redakciji), kao i dva noćenja za drugu sobu (20. i 21. novembar, broj sobe poznat redakciji). Za jelo u restoranu hotela platio je ukupno 1.206 franaka - 19. novembra platio je 638 švajcarskih franaka, dok je 20. novembra platio hranu u dva navrata, jednom 68 franaka, a drugi put 500 švajcarskih franaka. Sudeći prema računu, ovaj šabački biznismen je za rum servis za tri dana platio ukupno 523 švajcarska franka.

Na Bogićevićevom računu iz ovog hotela prikazan je i trošak od 249,65 švajcarskih franaka (ukupno za tri dana) za telefon.

Neprekidna blokada

Privredni sud u Valjevu je u septembru 2014. doneo odluku da „Farmakom MB“ ode u stečaj. Stečaj je, kako je tada navedeno u rešenju, proglašen zbog trajne nesposobnosti plaćanja dužnika koji je bio u neprekidnoj blokadi više od 500 dana. Pritom, „Farmakom“ je u nekoliko navrata pokušavao da odloži odlazak u stečaj pomoću Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR). Odbijanje poslednjeg UPPR i saopštenje „Farmakoma“ da zbog poslovne tajne ne može da otkrije ko su potencijalni ulagači u preduzeće bili su presudni za konačnu odluku suda. „Farmakom“ je otišao u stečaj na zahtev Svetske banke, od koje je uzeo kredit od 120 miliona evra.

Crno na belo... Računi iz hotela „Bor o lak“
Crno na belo... Računi iz hotela „Bor o lak“foto: Screenshot

Bogićević se, sudeći prema računu iz „Bor o laka“, odjavio iz ciriškog hotela 21. novembra 2014. i očito vratio u Srbiju, odakle je 24. novembra 2014. pokušao da pobegne svojim privatnim avionom. Policija ga je uhapsila na beogradskom aerodromu. Bogićeviću se danas sudi pred Specijalnim sudom, ali samo u predmetu Privredne banke Beograd.

O hotelu IMA SOPSTVENI PARK I NAGRAĐIVAN RESTORAN

Hotel sa pet zvezdica „Bor o lak“ nalazi se u sopstvenom parku u centru Ciriha, a kako se navodi na turističkim sajtovima, nudi pogled na Ciriško jezero i Alpe. Poseduje luksuzne, elegantno uređene sobe i apartmane s besplatnim mini-barom. Noćenje u ovom hotelu (prema današnjim cenama) kreće se od 771 evra po sobi do preko 3.000 evra za noć u apartmanima. Gostima hotela na raspolaganju je i nagrađivani restoran, kao i fitnes-centar na poslednjem spratu.

Bogićević U TOM HOTELU POTROŠIM I 3.000 EVRA DNEVNO

Miroslav Bogićević je u razgovoru za Kurir, na opasku da kompanija više ne posluje, a on ide u Švajcarsku u luksuzni hotel, odgovorio je: - Tako je. Idem na sastanke s ljudima. Vodio sam dve advokatske ekipe iz firme. Tamo se potroši i dve-tri hiljade evra dnevno.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Shutterstock,Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track