ZAKONSKI OKVIRI ZA UNAPREĐENJE UPRAVLJANJA LOKALNIM FINANSIJAMA
Foto: Promo

ZAKONSKI OKVIRI ZA UNAPREĐENJE UPRAVLJANJA LOKALNIM FINANSIJAMA

Društvo -

Za veće učešće građana i transparentnije upravljanje lokalnim finansijama veoma je važno postojanje adekvatnog zakonodavnog okvira. Ovo je još jedan kvalitativni korak napred u upravljanju javnim politikama na nivou državne uprave i jedinica lokalne samouprave.

Zakon o planskom sistemu, usvojen u aprilu 2018. godine, definiše ključne aspekte socijalne i ekonomske razvojne politike. Zakon uređuje strateško planiranje na lokalnom nivou i jasno definiše obavezu donošenja planskih dokumenata. Plan razvoja jedinice lokalne samouprave, koji usvaja Skupština lokalne samouprave na period od sedam godina, jedan je od važnijih dokumenata. Novim zakonom, obaveza gradova i opština postaje i godišnje izveštavanje o sprovođenju plana razvoja, kao i trogodišnje sumiranje učinka o čemu opštinsko, odnosno gradsko veće podnosi izveštaj skupštini na usvajanje. Zakonska obaveza je i objavljivanje svih planskih dokumenata, kao i godišnjih izveštaja i to tako da kontinuirano budu dostupni javnosti. Obavezan je i transparentan proces konsultacija u svim fazama izrade dokumenta javnih politika, sa svim zainteresovanim stranama i ciljnim grupama, uključujući i udruženja i druge organizacije civilnog društva, naučnoistraživačke ili druge organizacije.

Zakonom je predviđeno i veće učešće organizacija civilnog društva u procesu kreiranja javnih politika i to kroz ostvarivanje načela javnosti i partnerstva. Ono podrazumeva da se javne politike utvrđuju u okviru transparentnog i konsultativnog procesa, odnosno da se kako tokom izrade i sprovođenja planskih dokumenata, tako i tokom analize efekata i vrednovanja učinaka javnih politika sprovodi transparentan proces konsultacija sa svim zainteresovanim stranama i ciljnim grupama.

foto: Promo

Organi lokalne samouprave, njihova struktura, nadležnosti i okvir delovanja, kao i uloga ostalih organizacija i institucija na lokalnom nivou, ali i nas, građana, regulisani su Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je izmenjen i dopunjen u junu 2018. godine. Radi većeg učešća javnosti u kreiranju i donošenju odluka, Zakon uvodi obavezu javnih rasprava o statutu, budžetu ili usvajanju prostornih i urbanističkih planova. Dodatno, Zakon obavezuje lokalne vlasti da redovno obaveštavaju javnost o početku procesa pripreme propisa, koji donose skupštine grada ili opština.

Izmene i dopune donose brojna važna unapređenja postojećeg sistema lokalne samouprave. Građani mogu da pokrenu proces javne rasprave sa sakupljenih 100 potpisa, dok je za pokretanje inicijative za obrazovanje ili ukidanje mesnih uprava dovoljno deset odsto upisanih birača na teritoriji mesne zajednice. Ovo su samo neke od mogućnosti za građane da neposredno ostvaruju svoje interese i utiču na lokalne politike. Zakon omogućava opštinama da, prema predviđenoj proceduri, uspostavljaju međuopštinsku saradnju u poslovima kao što je formiranje zajedničkih inspekcija, prosvetne, građevinske, tržišne ili inspekcije za zaštitu životne sredine.

Nacionalna kampanja ”DA se upoZNAMO”, koju sprovodi UNDP uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Unapređenje revizije na opštinskom nivou u cilju jačanja odgovornosti i efikasnosti u upravljanju javnim finansijama”, nudi informacije građanima o tome zašto je važno da učestvuju i na koji način mogu da pomognu svojim predlozima u planiranju i raspodeli gradskog ili opštinskog budžeta. Više informacija o kampanji na linku.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track