ŠOK NAM STIŽE VEĆ VEČERAS! TEMPERATURNI OBRT I NAGLI PRELAZAK U JESEN: Veliko zahlađenje stiže, a na planinama moguć SNEG! A za vikend NOVA PROMENA!
Foto: Profimedia

nagli prelazak u jesen

ŠOK NAM STIŽE VEĆ VEČERAS! TEMPERATURNI OBRT I NAGLI PRELAZAK U JESEN: Veliko zahlađenje stiže, a na planinama moguć SNEG! A za vikend NOVA PROMENA!

Društvo -

Temperatura će u Srbiji za samo jedan dan pasti za oko 15 stepeni, a meteorolozi prognoziraju kišu i grmljavinu, a na nekim planinama moguć je i sneg.

Zahlađenje, praćeno kišom, jakim vetrom i drastičnim padom temperature stiže nam već večeras! Za čak 10 do 14 stepeni Celzijusa biće pad temperature, najavili su meteorolozi.

Kiša će početi u toku noći i padaće do četvrtka popodne.

- Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i osetnim i naglim padom temperature, uz jak severozapadni vetar, u stiže u četvrtak u sve krajeve Srbije. Maksimalna temperatura će biti od 12 do 17 stepeni, a u mnogim predelima jutro će biti najtopliji deo dana. Moguća je i pojava snega na planinama. U toku noći u severnim, a u petak i u ostalim predelima očekuje se prestanak padavina i razvedravanje. Maksimalna temperatura će biti od 12 do 18 stepeni - kaže za Kurir Đorđe Đurić, meteorolog Veder tu ambrele.

foto: RHMZ

Rizik od infarkta

Stručnjaci tvrde da nagli pad temperature utiče na sve, a da su najugroženiji srčani bolesnici, astmatičari i hronični bolesnici.

- Pri naglim promenama temperature velike probleme mogu da imaju osobe s visokim krvnim pritiskom, astmatičari i srčani bolesnici. Može čak doći do pucanja aneurizme i povećan je rizik od infarkta. Hronični bolesnici moraju redovno da piju lekove i da se posavetuju sa svojim lekarima. Pri naglim promenama vremena pojavljuju se i adenovirusi, kojih ima oko 60 vrsta, oni su slični gripu, ali nemaju tako jake simptome. Mogu prouzrokovati respiratorne infekcije, pa možemo osetiti povišenu temperaturu, glavobolju ili malaksalost, ili probavnu infekciju, što može dovesti do mučnine, dijareje i povraćanja - kaže za Kurir primarijus opšte prakse dr Biserka Obradović.

foto: RHMZ

Za vikend će biti malo toplije, uz smenu sunčanih i oblačanih intervala, maksimalna temperatura će biti do 19 stepeni, ali ovakvo vreme se neće zadržati dugo.

- U ponedeljak ponovo sledi naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ovakve temperature će se nastaviti do kraja oktobra, temperatura do kraja meseca neće preći 20. podeljak - objašnjava Đurić.

Pada imunitet

Doktorka Obradović upozorava da u ovom periodu moramo da se oblačimo slojevito, ona kaže da mnogi ljudi ujutru iz kuće pođu neadekvatno obučeni, a to može da dovede do prehlade ili toplotnog udara.

- Moramo vodimo računa o imunitetu, da unosimo više vitamina, voća i povrća, kao i cink, koji će nam pomoći da odbranimo organizam. Što više fizičke aktivnosti će nam pomoći da se osećamo bolje, a optimalan san je preduslov za dobar imunitet - objašnjava doktorka Obradović.

Dugoročna prognoza

OKTOBAR RELATIVNO TOPAO I SUV

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, oktobar će biti relativno topao i u proseku suv. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske minimalne temperature od 9,8 stepeni, dok će maksimalna temperatura biti oko 18 stepeni. Oktobarska suma padavina iznosiće oko 61 mm.

N.TOMAŠEVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track