MINISTAR ENERGETIKE PODRŽAO ŽIVOTNU SREDINU: Mini-hidroelektrane se neće graditi u zaštićenim područjima
Hidroenergija najmanje utiče na klimu... Aleksandar Antić, Foto: Beta/Zelena stranka, Marina Lopičić

Zabrana

MINISTAR ENERGETIKE PODRŽAO ŽIVOTNU SREDINU: Mini-hidroelektrane se neće graditi u zaštićenim područjima

Društvo -

Na ostalim mestima podizanje mini-hidroelektrana biće dozvoljeno u skladu s najvišim standardima, poručio je Aleksandar Antić

Ministarstvo energetike snažno podržava inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se zabrani izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, izjavio je ministar Aleksandar Antić i istakao da bi na ostalim mestima trebalo graditi mini-hidroelektrane, kao što to rade najrazvijenije zemlje, u skladu sa najvišim standardima.

Jasna pozicija

- Interesuju nas veliki hidroprojekti i radimo na projektima na Drini, a planiramo i ibarske i moravske hidroelektrane. Da, u određenoj meri i male hidroelektrane, ali uz sva ograničenja koja smo definisali - rekao je Antić i dodao: - Ministarstvo energetike snažno podržava inicijativu i predsednika Vučića i napore Ministarstva životne sredine da se zabrani izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima. Ministarstvo energetike je to već podržalo i danas, evo, iskazujemo naše opredeljenje u tome.

Naša pozicija je, sa druge strane, vrlo jasna i za ostale male hidroelektrane, dodao je ministar.

Najviši standardi

- Da, u skladu sa najvišim standardima i na tome treba raditi. Male hidroelektrane se grade širom Evrope. Na primer, Austrija ima 1.368 megavati iz malih hidroelektrana, a mi imamo samo 68 megavati. Švajcarska je samo u poslednje tri godine izgradila više instalisanih kapaciteta nego Srbija ikada. Dakle, ako to mogu da rade najrazvijenije zemlje, može i Srbije - poručio je Antić i dodao da se insistira na hidroenergiji zato što je uticaj hidroenergije najmanji na klimatske promene.

Kurir.rs/ Foto: Beta/Zelena stranka,Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track