Najnovije vesti

PLJUJU I UDARAJU MI DETE VIŠE OD GODINU DANA! NIKO NEĆE DA MI POMOGNE: Devojčicu od polaska u školu maltretiraju vršnjaci, a UČITELJICA KUCKA PORUKE, majka ne zna šta da radi
Foto: Shutterstock

strašno

PLJUJU I UDARAJU MI DETE VIŠE OD GODINU DANA! NIKO NEĆE DA MI POMOGNE: Devojčicu od polaska u školu maltretiraju vršnjaci, a UČITELJICA KUCKA PORUKE, majka ne zna šta da radi

Društvo

Devojčica, učenica drugog razreda jedne osnovne škole u Beogradu prema tvrdnjama njenih roditelja već godinu dana trpi vršnjačko nasilje i maltretiranje od strane pojedinih učenika svog razreda, a da nadležne službe škole ni jednom do sada nisu adekvatno reagovale i zaštitile njihovu ćerku.

Kako je potvrđeno, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je obavešteno o čitavom slučaju, ali do informacije o tome da li je škola obaveštena o čitavom slučaju se ne može doći, budući da direktor škole dva dana nije odgovarala na pozive.

Prema rečima roditelja devojčice, ona nasilje trpi već godinu dana, te zbog toga jako često odbija da ide u školu.

- Početak prvog razreda je bio težak, a ona je jako povučena i stidljiva i od tada trpi maltretiranje. Jedan dečak ju je udarao dok je stajala u redu i čekala da izađe iz učionice i krene kući. Tada ju je udarao u vrat toliko jako da joj se karotida nadula. Posle toga ju je drugi udario u dojku, a iako je mala, žlezda joj je natekla. Onda su je pljuvali, a ona je morala da stoji mirno i trpi, a sve to se je njena učiteljica znala, kaže majka devojčice koja trpi nasilje.

foto: Profimedia

Kako tvrdi ova majka, njena ćerka je pored fizikog nasilja bila izložena i verbalnim "opomenama" učiteljice koja vodi drugo odeljenje.

- Jednom prilikom imali su zajednički čas fizičkog sa drugim odeljenjem kada je ta druga učiteljica vikala na nju jer je obukla haljinicu, koja je bila dugih rukava i do kolena, što znači da nije bila vulgarna, ali ta učiteljica se ipak njoj unela u lice i vikala kako ne bi bila na času da je u njenom odeljenju, prepričava majka devojčice i dodaje da se devojčica jako potresla, te da je danima plakala.

- Dobila je tahikardije, osipe od nervoze, vodili smo je i kod kardiologa. Ni danas ne želi da ide u školu jer se plaši svega što može da joj se desi, ističe majka devojčice.

Prema rečima devojčicinih roditelja, poslednji u nizu incidenata dogodio se pre samo nekoliko dana kada ju je jedan od učenika iz odeljenja gurnuo prilikom izlaska iz učionice nakon čega je ona dobila podlive na ruci.

foto: Profimedia

- Spremali su se da izađu iz učionice pošto su časovi bili gotovi, ali tada ju je dok su stajali u redu gurnuo jedan dečak i potom pesnicama udarao u ruku toliko da je dobila hematome. Na njeno zapomaganje i plač nije odreagovala učiteljica jer je, kako nam je rekla ćerka, kucala poruke. Ja sam čak zamolila učiteljicu da moje dete niko ne dira fizički jer je teško pala pre početka škole, ali eto, niko nije reagovao i to ispoštovao, priča majka ove devojčice i dodaje da roditelje niko nije obavestio o tome da je devojčica bila napadnuta.

Kako tvrdi majka ove devojčice, iako je njeno dete konstantno izloženo nasilju, učiteljica, ali ni nadležni iz škole nisu do sada nisu reagovali.

- Učiteljica se nije potrudila da pomogne, deci zada šta treba da rade, pa joj dođe druga učiteljica i one tako pričaju na vratima. Kada su deca počela da se žale roditeljima ona je opomenula decu da je bolje da "povedu računa o gradivu nego o tome šta ona radi i sa kime priča". Čak im je na kraju prvog razreda rekla da jedva čeka da odu da ih više ne gleda, tvrdi majka zlostavljane devojčice.

Kako navodi majka ove učenice, nekoliko puta su usmenim putem pokušali da reše problem razgovarajući sa direktorom škole, međutim, tvrde da pomaka nije bilo.

foto: Profimedia

- Jedino rešenje koje nam je dala škola bilo je da se naše dete premesti u drugo odeljenje, ali ne kod učiteljice kod koje je naše dete htelo, već kod učiteljice čije odeljenje ide u drugu smenu, što mi nismo hteli, kaže majka.

Roditelji su istakli kako su o problemu svog deteta obavestili i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U ovom nadležnom ministarstvu tvrde da je u toku prikupljanje informacija o ovom slučaju.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je obavešteno, a nadležni prikupljaju informacije u vezi sa pomenutom situacijom, rečeno je u ovom ministarstvu.

Kontaktirana je i škola koju pohađa navodno zlostavljana devojčica, međutm, nije bilo mogućnosti da se dobije odgovor direktora budući da je rečeno da je: "On na časovima jer menja nastavnike koji zbog kiše nisu mogli da dođu na posao." Drugog dana, direktor nije bila u školi, a zamenik direktora i pedagog se nisu javljali na telefone dostupne na sajtu škole.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...