ŠOK INTERVJU SRPSKOG PISCA: O susretu patrijarha Pavla i Albanaca koji su SPALILI SRPSKI MANASTIR, kako je nekad Sulejman Ugljanin pričao ekavski, O RATU KATOLIKA I MUSLIMANA, o Kosovu, Čiča Draži...
Foto: Printksin

bez dlake na jeziku

ŠOK INTERVJU SRPSKOG PISCA: O susretu patrijarha Pavla i Albanaca koji su SPALILI SRPSKI MANASTIR, kako je nekad Sulejman Ugljanin pričao ekavski, O RATU KATOLIKA I MUSLIMANA, o Kosovu, Čiča Draži...

Društvo -

Široj javnosti je poznat kao glumac amater ali mnogi ne znaju da je Zoran D. Milojević književnik, autor nekoliko knjiga koje za centralnu temu imaju Kosovo i Metohiju.

O tome kako je nekad Sulejman Ugljanin govorio ekavicom, kako je patrijarh Pavle otkrio ko je zapalio srpsku manastir na KiM 1999., o Draži Mihailoviću, kralju Aleksandru I Karađorđeviću, Šešelju, Draškoviću i mnogim drugim temama Milojević je jednom prilikom govorio gostujući u emisiji "Dobro jutro sa Đukom".

PRELOMNI DATUMI ZA SRPSKU ISTORIJU

Uvek i na svakom mestu govorim da su dva prelomna datuma za srpsku istoriju - 9. oktobar 1934. i 12. oktobar 1912. Ovaj prvi datum vezan je za ubistvo najvećeg srpskog vladara kralja Aleksandra I Karađorđevića. Njega su ubili fašisti. On je bio prva fašistička žrtva. A taj događaj je direktna posledica 12. oktobra 1912. kada su Srbi oslobodili Kosovo i Metohiju i Balkan od Turaka.

U Drugom svetskom ratu nisu Srbi oslobodili KiM nego Bugari. Partizani su ulazili u gradove za njima.

ISTINITA PRIČA O PATRIJARHU PAVLU

Kada su čuli u Patrijaršiji da je moj roman "Pričešća" posvećen bombardovanju ispričali su mi ovu istinitu priču.

foto: EPA

Manastir Zočište je za vreme NATO bombardovanja spaljen...Šiptari su ga spalili do temelja.

"Patrijarh Pavle je u društvu desetine Šiptara. Pokazuje na zgarište spaljenog manastira Zočište.

- Ovo je uradio neki veliki junak. Ko li je to?

- Ne znamo, kao po komandi odgovoriše oni.

- Ima li ikoga ko bi znao?

- Ne znamo.

Patrijarh pokaza na paljevinu..

- Ovde je bila lepa džamija. Stid me je što je Srbi spališe.

- Nije ovde bila džamija nego manastir Zočište, izlete se jedan od okupljenih.

Patrijarh Pavle ih sve obgrli pogledom. Oni svi oborenih glava i pogleda počeše da se razilaze.

O KRALJU ALEKSANDRU I KARAĐORĐEVIĆU

Ja se zalažem da se kralju Aleksandru I podigne spomenik u Beogradu. On je napravio srpsku kraljevinu Jugoslaviju.

Njemu zameraju Jugoslaviju oni koji su ogorčeni na Titovu Jugoslaviju.

RASKOL U PRAVOSLAVNOJ CRKVI

Taj raskol traje vekovima. Ljudi da se ne lažemo, carigradski patrijarh i svi oni pre njega poslednjih vekova su pod uticajem Vatikana. Pokušavaju i da prave kosovsku pravoslavnu crkvu.

foto: Printksin

Treba da budemo pametni. Ja nisam rusofil ali mi ne smemo van moskovske patrijaršije. Mi Srbi konačno moramo da počnemo da pričamo istinu.

SUDAR RIMOKATOLIČKOG I MUSLIMANSKOG SVETA NA KOSOVU

Na Kosovu su se prvi put susreli interesi rimokatoličkog i muslimanskog sveta.

Dole se Albanci trude da naprave islamsku državu. Mene je moj otac Dragomir, koji je bio istoričar, govorio da je 21. vek, vek rata između rimokatolika i muslimana.

A pravoslavni svet će biti upotrebljen kao kolateralna šteta. Pa Carigradska patrijaršija je s jedne tsrane okružena rimokatolicima, sa druge stranu su muslimani a sa treće Jevreji. Jevreji znaju ko su Srbi. Oni znaju koliko smo mi star narod kao i oni. Ovo je 7527. godina po srpskom kalendaru. Ali neću više o tome jer me već smatraju da sam lud a ja nemam kome to da pričam jer Srbi ne veruju ni da su Srbi.

Naš veliki pesnik Milan Rakić je napisao da je prvi Šiptar viđen u Vučitrnu 1867. A moja baba Zagorka na čijem sam krilu odrasto mi je pričala da je u Kosovoskoj Mitrovici prvi put videla Albanca 1921. godine.

SULEJMAN UGLJANIN JE NEKAD GOVORIO EKAVSKI

Ja sam živeo na krajnjem jugu juga Kosovske Mitrovice. Pretposlednja kuća... Tu je u blizini niz ulicu bila i džamija u čijem je okruženju rodio i rastao Sulejman Ugljanin. Njegova rahmetli majka je bila obučena u dimije i imala belu maramu na glavi. A on svojoj ženi stavlja burku. I još se predstavlja da je Albanac.

foto: Marina Lopičić

Suljo, igrali smo fudbal ko deca. On mora da me zna. Govorio je ekavski a sad govori kao da je rođen nasred Baščaršije.

O DRAŽI MIHAILOVIĆU

Dok god ne pronađemo gde je Čiča sahranjen nama boljitka nema. Mi smo pljunuli u sopstveni bunar.

Aleksandar I Karađorđević je napravio onu zgradu gde su sada republički poslanici. Tu treba da postavimo kralju Aleksandru spomenik u prirodnoj veličini.

A onda na Avali da podignemo spomenik Draži Mihailoviću.

foto: Wikipedia

Ali ne onakav kakav je podigao Vuk Drašković na Ravnoj gori gde je Draža u šinjelu i bez kape. Čiča nikad nije nosio šinjel nego englesku bluzu.

Čiča Draža je bio poslednja srpska nada u 20. veku.

Ne mogu da razumem da ni Šešelj ni Drašković ne mogu da shvate da Draža nije bio četnički komandant. On je bio komandant Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini. U rat je otišao kao naćečlnik štaba Drinske divizije. Završio je sve đeneralske škole ali nije mogao da postane đeneral jer je imao 42. godine a za taj čin je morao da ima 46. godina.

ENGLEZI NAS NATERALI DA GINEMO

Što su nas Englezi terali da ginemo. Jel bilo 27. marta "Bolje rat nego pakt". Ma nemoj... I onda milion Srba manje. "Bolje rat nego pakt" pa Hitler dođe i pregazi celu Srbiju, i onda 100 Srba za jednog Nemca...

Kurir.rs/Priredio: P.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track