15 GODINA OD TRAGEDIJE KOJA JE POTRESLA SRBIJU: Dokazano je da su gardisti svirepo ubijeni, ali optuženih nema! TUGA!
Foto: Privatna Arhiva

ČEKAJUĆI PRAVDU

15 GODINA OD TRAGEDIJE KOJA JE POTRESLA SRBIJU: Dokazano je da su gardisti svirepo ubijeni, ali optuženih nema! TUGA!

Društvo -

Gardisti na odsluženju vojnog roka Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su u kasarni na Topčideru pre petnaest godina. Optužnice i osumnjičenih za taj zločin još nema.

Na današnji dan pre 15 godina u vojnom objektu "Karaš" pronađeni su mrtvi gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, koji su bili na straži.

Odmah nakon pucnjave, Vojska Srbije i Crne Gore je saopštila da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe utvrdilo da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Savet ministara SCG i Vrhovni savet odbrane formirali su nezavisnu komisiju koja je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba.

Izveštaj nezavisne komisije 2008. godine potvrdili su i forenzičari američkog FBI, čime je stavljena tačka na višegodišnje spekulacije da li su gardisti ubijeni ili su jedan na drugog pucali.

Vlada Srbije je 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista.

Pravni zastupnici najavili su tužbu protiv države pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog nesprovođenja nove istrage po presudi Ustavnog suda iz 2013. godine.

Optužnice i osumnjičenih za taj zločin još nema.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track