RIBOLOVCI POZIVAJU NADLEŽNE: Zaustaviti masovni nelegalni lov ribe kod Bezdana i Apatina, posledice su katastrofalne
Ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojić

masovno kršenje zakona

RIBOLOVCI POZIVAJU NADLEŽNE: Zaustaviti masovni nelegalni lov ribe kod Bezdana i Apatina, posledice su katastrofalne

Društvo -

Udruženje "Ujedinjeni ribolovci Srbije" uputilo je nadležnim institucijama otvoreno pismo u kojem je zatražilo da reaguju zbog masovnog nelegalnog izlova ribe na Dunavu kod Bogojeva, Bezdana i Apatina, koji se odvija već više nedelja.

"Prekomerni izlov obavlja se iz čamaca, veštačkim mamcima, pri čemu se masovno krše propisi o dozvoljenom dnevnom ulovu (jedna riba teža od pet kilograma odnosno najviše tri soma te ukupne težine), koji se višestruko prebacuje u mnogim slučajevima", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir/S.S.

Ujedinjeni ribolovci Srbije navode da se tako ulovljena riba stavlja u nelegalni promet, tako što se prodaje ribljim restoranima, čardama, ribarnicama ili direktno na pijacama, zbog čega značajnu štetu trpe i pošteni privredni ribari i ostali koji obavljaju legalni promet u okviru zakona. "Na šteti je i država, koja je uskraćena i za porez na promet te ribe i za porez na dobit onih koji tom ribom trguju", dodaje se. To udruženje je dodalo da je državnim organima poznato da se tako nešto dešava, budući da na udarnim mestima usred dana bude prisutno i po 30 čamaca iz kojih nesavesni ribolovci kradu ribu, a da su se takve pojave javljale i ranijih godina.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja