tehnološka dostignuća u oblasti razvoja pametnih gradova

ROBO-SPEKTAKL NA KONFERENCIJI: Robot Tesla obratio se Brnabićki, a drugi zaigrao i Užičko kolo! Pogledajte čudo od inovacija u Beogradu (FOTO, VIDEO)

Društvo -

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džang imali su danas priliku da se upoznaju sa najnovijim inovacijama i tehnološkim dostignućima u oblasti razvoja pametnih gradova, industrijskih parkova, železničke infrastrukture.

1 / 6 Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na četvrtoj dvodnevnoj konferenciji Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEIZ) koja je posvećena saradnji u oblasti inovacija, a koja je danas otvorena na Beogradskom sajmu, Brnabić, Popović i Džang su, između ostalog, prisustvovali prezentaciji rekonstrukcije železničke pruge od Novog Beograda do Stare Pazove, u okviru projekta ''Modernizacija i rekonstrukcija madarsko-srpske železničcke pruge na teritoriji Srbije''.

Takođe, imali su priliku da vide i najnovije modele kineskih putničkih vozova, koji dostižu brzinu od 350 km i 250 km na sat, a koji saobraćaju na relaciji Peking-Šangaj.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Zvaničnici Srbije i Kine pogledali su i kratki film o tome kako će industrijski park koji će Srbija zajedno za Kinom graditi u Borči, a na štandu kompanije Huavej upoznali su se sa najnovijom 5G tehnologijom.

Potpisana Beogradska deklaracija o inovacijama

Danas je na ministarskom sastanku u okviru četvrtu konferenciju Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEIZ) usvojena Beogradska deklaracija o inovacijama, a ministar Nenad Popović ocenio je da je taj dokument važan kako bi sve zemlje potpisnice imale zajednički pristup inovacijama koje treba da pokrenu i preokrenu ekonomiju Evrope i sveta.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je na konferenciji za medije posle ministarskog sastanka rekao da je konferencija o inovacijama, a koja se održava u okviru inicijative Pojas i put, veoma važna za budućnost cele Evrope.

Konstatovao je da je Kina tehnološki lider u celom svetu u veštačkoj intelgenciji, blokčejn tehnologijama, robotici, tehnologijama vezanim za kosmička istraživanja, poljoprivredu, zdravstvo.

''Kina nesebično sa nama deli svoja znanja i tehnologije. Danas smo čuli mišljenja svih zemalja učesnica, diskusija je bila izuzetno kvalitetna, a njihove rezultate ćemo implementirati u narednom periodu.

Oni su obišli štand na kojem su predstavljene biografije i dostignuća srpskih naučnika Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića, a na kojem je demonstriran rad Teslinog kalema o kojem je prisutnima ''govorio'' robot Tesla.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Jedna od atrakcija sajma bio je i ''ples robota'' uz poznate muzičke numere, a roboti su ''zaigrali'' i užičko kolo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track