Najnovije vesti

PREDSEDNIK SRBIJE ODLIKOVAN ORDENOM SVETOG SAVE PRVOG REDA! Patrijarh Irinej: Vučić se bori da očuva srpski narod na svetoj srpskoj zemlji, na Kosovu i Metohiji!
Foto: Printscreen

SAVA CENTAR

PREDSEDNIK SRBIJE ODLIKOVAN ORDENOM SVETOG SAVE PRVOG REDA! Patrijarh Irinej: Vučić se bori da očuva srpski narod na svetoj srpskoj zemlji, na Kosovu i Metohiji!

Društvo

Povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, večeras se u beogradskom Sava centru održava svečana akademija, pod nazivom "Zavet Svetoga Save".

Svečanosti, pored poglavara SPC patrijarha Irineja, prisustvuju i predsednik

Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prisusustvuju i predstavnici i članovi narodnih skupština i vlada Srbije i Republike Srpske, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici diplomtskog kora, SANU, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, političkih stranaka, Univerziteta, organizacija, društvenih i kulturnih ustanova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ga Orden Svetog Save, kojim je odlikovan, obavezuje da radi još vise i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.

"Da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drrine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gde živi. Da posle toga ostanem i postanem, prolazan i privremen uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti laž", poručio je on na svečanoj akademiji u Sava centru.

foto: Printscreen

Vučić je, povodom dodele ordena, rekao da nije u stanju da opiše šta oseća.

"Nisam mu se nadao, nisam ga taržio, nisam ga ni očekivao. Zato je i prva rekacija na vest koja me je iznenadila bila da ćutim, svestan i veličine samog čina, i neočekivane časti i sopstevene, kao bi se to reklo, privremenosti, stanja koje sam sam izabrao, svesno kada sam odlučio da o svemu, i najdubljim ranama i našim problemima govorim istinu", rekao je Vučić.

Kako je istakao, nije želeo da laž postane večna, da nas pojede, da nas uništi.

"Nisam se dvoumio da li je lična prolaznost cena koju treba platiti. Ja želim, dargi oci, hoću samo to da Srbijabude večna", poručio je on.

A ništa od svega ovoga danas ne bi rekao, dodaje, ubeđen da je ćutanje ona vrsta skromnosti koja treba da prati ovako velike događaje.

"Tek kad sam video šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka vama, neretko i za obračun za vama, oni koji veruju da ih oredenje čini većim odmonih koji ordenje daju odlučio sam da izgovorim nekoliko reči", poručio je Vučić.

foto: Printscreen

Ordenom Svetog Save - visokim priznanjem Srpske pravoslavne crkve odlikovani su patrijarh Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Milorad Dodik dobio je orden Simeona Mirotočivog.

foto: Printscreen

"Predsednik Vučić je otvorio Srbiji puteve Evrope i sveta. Njegovim trudom i radom krenulo se velikim koracima napred. Hvala Bogu, ovih dana Srbija dobija puteve kakve je želela sto godina unazad. Otvaraju se nove fabrike...", rekao je patrijarh Irinej i dodao:

"Vučić se bori da očuva srpski narod na svetoj srpskoj zemlji, na Kosovu i Metohiji".

foto: Printscreen

Patrijarh Irinej se zahvalio predsedniku Vučiću "za lavovsku borbu" za očuvanje Kosmeta.

Na početku svečanosti, episkop niški Arsenije pročitao je poruke patrijarha

Irineja iz poslanice povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC.

Svečana akademija održava se u okviru centralne proslave jubileja SPC, a na njoj će u pesmi, slici, drami biti dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

Centralna proslava jubileja SPC-a u Srbiji počela je u nedelju liturgijom u manastiru Žiča uz prisustvo pet hiljada vernika.

Zatim je danas, u Pećkoj patrijaršiji, služena svečana arhijerejska liturgija kojoj je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva, a vernici koji su ih jutros dočekali stigli su sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i BiH.

foto: Printscreen

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC", koja će trajati do 9. decembra.

Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima - u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi...

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla I Carigradskog za "arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja", a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija.

Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

Jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Vučića.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...