Najnovije vesti

TRIFUNOVIĆ ISCEPAO ZASTAVU SRBIJE I OSTAO NEKAŽNJEN: Evo zašto ga neće stići ruka zakona iako je oskrnavio državni simbol
Foto: AP, Profimedia

izazvao buru komentara

TRIFUNOVIĆ ISCEPAO ZASTAVU SRBIJE I OSTAO NEKAŽNJEN: Evo zašto ga neće stići ruka zakona iako je oskrnavio državni simbol

Društvo

Glumac Branislav Trifunović iscepao je zastavu Srbije u predstavi "Pad" koja je izvedena na Festivalu pozorišnih stvaralaca "Metamorfoza" u Vranju i malo je reći da je napravio ovih dana veliki haos koji je izazvao bujicu komentara na društvenim mrežama.

 

Izrevoltirani scenom iz predstave pojedinci su odlučili da je napuste.

 

 

Mnogi su u svojim kritikama navodili da takav potez nešto odmah treba sanckionisati, da je reč o nepoštovanju države i njenih simbola.

 

Da li, međutim, zakonom zabranjeno i kažnjivo cepati zastavu ili postoje neki izuzeci?

 

Krivični zakonik na ovo pitanje daje jasan odgovor - izuzeci postoje, i to ne samo kada je reč o umetničkim delima, što je očigledna činjenica koju ne treba dalje objašnjavati, već i u drugim slučajevima - naprimer, kada je to učinjeno u svrhu kritike.

 

foto: Printscreen/Krivični zakonik

Naime, iako su novčana ili kazna zatvora u trajanju od tri meseca predviđene za one koji "izlože poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu", postoje i slučajevi kada je ovo dozvoljeno.

 

Tačnije, u Krivičnom zakoniku piše da se ovakvo delo neće kažnjavati ukoliko je učinjeno u svrhu kritike, u izvrđavanju službene dužnosti, odbrani nekog prava.

 

- Neće se kazniti za delo iz čl. 173. do 175. ovog zakonika učinilac ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio - piše u članu 176 Krivičnog zakonika.

 

 

I sam Trifunović je na Tviteru podelio ovaj član zakona:

Nakon predstave i Branislav Trifunović je učestvovao na okruglom stolu, tokom koga su se takođe čule kritike na račun cepanja zastave u predstavi.

 

On je tada poručio da je "sve ovo što ste videli upravo u odbranu zastave", da je predstava fikcija i običan pozorišni čin nakon kojeg, kada ljudi izađu iz sale, trebaju da se zapitaju šta je to što su videli i kako da to promene.

 

(Kurir.rs)

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...