ANDRIĆ NIJE DOBIO NOBELOVU NAGRADU ZA DELO "NA DRINI ĆUPRIJA"! Šokantno otkriće ili šokantno neznanje? VREME JE DA ZNATE PRAVU ISTINU!
Foto: Profimedia

SVE VREME SU NAS POGREŠNO UČILI U ŠKOLAMA

ANDRIĆ NIJE DOBIO NOBELOVU NAGRADU ZA DELO "NA DRINI ĆUPRIJA"! Šokantno otkriće ili šokantno neznanje? VREME JE DA ZNATE PRAVU ISTINU!

Društvo -

Na današnji dan, 1892. godine rođen je Ivo Andrić, srpski i jugoslovenski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije.

Kao gimnazijalac, Andrić je bio pripadnik naprednog revolucionarnog pokreta protiv Austrougarske vlasti Mlada Bosna i strastveni borac za oslobođenje južnoslovenskih naroda od Austrougarske monarhije. U austrijskom Gracu je diplomirao i doktorirao, a vreme između dva svetska rata proveo je u službi u konzulatima i poslanstvima Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Bukureštu, Gracu, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i Berlinu.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti u koju je primljen 1926. godine. Njegova najpoznatija dela su pored romana Na Drini ćuprija i Travnička hronika, Prokleta avlija, Gospođica i Jelena, žena koje nema. U svojim delima se uglavnom bavio opisivanjem života u Bosni za vreme osmanske vlasti.

foto: Profimedia

E sad ono što svi znaju o Andriću. Ili, možda samo misle da znaju...

A bismo vas pitali - da li je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost, verujemo da bi ste svi rekli - Da, jeste!

I bili biste u pravu.

A ako bismo vas pitali - za koje delo je Andrić dobio Nobelovu nagradu, verujemo da biste uglas rekli - Za knjigu "Na Drini ćuprija".

E tu ne biste bili u pravu.

Dobro, jesu nas tako učili u školi i jeste da su svi ubeđeni u to, ali ako malo istražite videćete da Andrić nije dobio Nobela za to delo.

U obrazloženju Nobelovog komiteta stoji da jugoslovenski pisac dobija prizanje za za "epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje“.

Ako pažljivo pogledate obrazloženje videćete da se u njemu navode i analiziraju nekoliko Andrićevih dela "Na Drini ćuprija", "Gospođica", "Travnička Hronika" koje inače mnogi nazivaju "Bosanska trilogija".

Dakle Andrić nije dobio Nobelovu nagradu za konkretno delo već za opus.

foto: Profimedia

Besedom „O priči i pričanju“ se 10. decembra 1961. godine zahvalio na priznanju. Andrić je novčanu nagradu od milion dolara dobijenu osvajanjem Nobelove nagrade u potpunosti poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

A da se, po onoj narodnoj, ne može biti prorok u svom selu, jedan zanimljiv detalj nam je svojevremno otkrio i dr Draško Ređep, pisac i književni kritičar.

"Ono što je zanimljivo je da je Andrić tek 11 godina posle, u aprilu 1972. godine dobio svoju prvu i jedinu Vukovu nagradu", rekao je jednom prilikom Ređep za Kurir.

Inače, u Beogradu je osnovana Zadužbina Ive Andrića, prva i najvažnija odredba piščeve oporuke bila je da se njegova zaostavština sačuva kao celina i da se, kao legat odnosno, zadužbina, nameni za opšte kulturne i humanitarne potrebe. Na osnovu piščeve testamentarne volje, svake godine dodeljuje se Andrićeva nagrada za priču ili zbirku priča napisanu na srpskom jeziku.

Kurir.rs/P.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track