NAJVEĆE NACIONALNO ISTRAŽIVANJE, BIĆE ISPITANO ČAK 6.000 PORODICA: Počelo analiziranje zdravlja stanovništva Srbije
Foto: Shutterstock

REZULTATI KRAJEM DECEMBRA

NAJVEĆE NACIONALNO ISTRAŽIVANJE, BIĆE ISPITANO ČAK 6.000 PORODICA: Počelo analiziranje zdravlja stanovništva Srbije

Društvo -

Kakvog je zdravlja stanovništvo Srbije znaćemo posle 30. decembra kada se završava veliko istraživanje koje radi Republički zavod za statistiku u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut " i Ministarstvom zdravlja.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije predstavlja najveće nacionalno istraživanje i sprovodi se u skladu sa međunarodnim standardima i na svakih šest godina.

U njemu učestvuje oko 6.000 porodica, koje su prethodno dobile pismeno obaveštenje od Zavoda za statistiku o poseti anketara i pristale da učestvuju u tome.

U posetu porodicama osim anketara ide i jedan zdravstveni radnik.

foto: Dragana Udovičić

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović kaže da će tokom sprovođenja istraživanja biti obavljena i antropometrijska merenja - visina, težina, krvni pritisak svakog ispitanika.

- To su osnovni parametri na osnovu kojih ćemo doći do podataka koliko je povišen krvni pritisak zastupljen u populaciji, što će biti pokazatelj za sistemske aktivnosti i mere koje sve zdravstvene ustanove treba zajednički da preduzmu, rekla je Jovanović.

Istraživanjem će biti prikupljene informacije kako građani doživljavaju svoje zdravlje, koliko koriste zdravstvenu zaštitu, kako se brinu o svom zdravlju, prihvataju li određene stilove života. Na taj način će se sagledati i rasprostranjenost određenih bolesti, koji su uzroci njihovog nastanka.

U istom periodu, sa istim pitanjima, korišćenjem iste metodologije, sprovodi se istraživanje zdravlja stanovništva u većini zemaljama EU.

Prvo istraživanje zdravlja stanovništva Srbije sprovedeno je 2000. godine i ono se sprovodi na svakih šest godina. Glavni cilj je da se na osnovu reprezentativnog uzorka dobije opis zdravstvwenog stanja stanovništva starosti 15 i više godina, kao i dece uzrasta od pet do 14 godina.

Istraživanje se obavlja uz finansijsku podršku EU.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track