KONTROLA PRIHODA PEVAČA I UGOSTITELJA KREĆE OD JESENI: Inspektori ne praštaju utaju, milionske kazne prete estradi
Foto: Dragan Kadić

Otpevali svoje

KONTROLA PRIHODA PEVAČA I UGOSTITELJA KREĆE OD JESENI: Inspektori ne praštaju utaju, milionske kazne prete estradi

Društvo -

Poreski organi i inspektori rada proveravaće da li zvezde i vlasnici lokala u kojima nastupaju imaju potpisane ugovore o izvođačkom delu

Jesen u Srbiji neće biti berićetna za pevače i ugostitelje koje ne poštuju zakon, jer kreću pojačane kontrole poštovanja Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradnih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu. Oni koji budu uhvaćeni u prekršaju suočavaju se s potencijalnom kaznom do dva miliona dinara!

Naime, estradne zvezde koje godinama zgrću ogromne svote novca od nastupa na koncertima, u kafanama i klubovima, a na to ne plaćaju nikakav ili minimalan porez, ponovo će biti predmet intenzivne kontrole poreskih organa i inspektora rada, koji proveravaju da li izvođači i ugostitelji kod kojih nastupaju imaju potpisane ugovore o izvođačkom delu, saznaje Kurir.

Tako će u sledećem periodu inspektori u koordinaciji sa sindikalnim kontrolorima pojačati kontrole, a ukoliko neko ne bude imao zaključen ugovor ili izvođači ne budu imali legalne isprave - uverenja ili potvrde, platiće kazne koje se kreću i do dva miliona dinara, a po Zakonu o porezu na dohodak građana predviđeno je i zatvaranje objekata. Sve ovo utvrđeno je na seminaru koji je održan krajem septembra u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Inspektorata rada Srbije i Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, čiji su glavni govornici bili direktor Inspektorata Stevan Đurović i predsednik Sindikata Dragiša Golubović.

foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović Cile, Dragam Kadić

Oni su utvrdili da je dosadašnjom primenom povećan broj zaključenih ugovora za oko 30 odsto, pa samim tim i priliv u budžet, ali i dali uputstva ovlašćenim licima za dalje delovanje na terenu. J. PRONIĆ

Podržavaju akciju NE PLAŠE SE PROVERE

Da podsetimo, kako je Kurir već pisao, pevači su ranije uglavnom izjavljivali se ne plaše ovakvih kontrola. Tako su pevačice Mira Škorić i Snežana Đurišić izjavile za naš list da podržavaju tu akciju, a pevači Aca Lukas i Đani da tako rade već godinama i da je plaćanje poreza prvo što urade. Do februara ove godine inspektori Ministarstva rada pronašli su 19 osoba estradno-muzičkog programa koji su radili na crno.

(Kurir.rs / Foto:Dragan Kadić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track