VOZAČI BEZ CPC LICENCE NE MOGU DA VOZE DECU: Hiljade đaka ostale bez ekskurzije
Žrtve birokratije...Najmlađi su se džaba radovali, Foto: Shutterstock

HAOS

VOZAČI BEZ CPC LICENCE NE MOGU DA VOZE DECU: Hiljade đaka ostale bez ekskurzije

Društvo -

Pravilnik: Policija pojačala kontrolu autobusa za prevoz dece, pa od ponedeljka više od 2.000 učenika nije otišlo na planirana putovanja

Više od 2.000 učenika iz različitih škola u Srbiji u prethodna tri dana izvisilo je za izlete i ekskurzije zbog administrativnih zavrzlama oko primene Pravilnika o prevozu dece.

Razočarana deca

Oko 600 mališana od drugog do četvrtog razreda OŠ „Pavle Savić“ u Mirijevu, koji su se spremali na različite jednodnevne izlete po Srbiji, ostali su juče ujutru razočarani u školskom dvorištu zato što saobraćajna policija nije dozvolila prevoznicima „Banbus“ i „Lasta“ da ih voze pošto njihovi vozači koji nisu imali CPC licence, tj. kvalifikacione kartice za prevoz dece, koje su, prema pravilniku, obavezne od 1. septembra ove godine.

Isto su prethodnih dana prošli učenici u OŠ „Drinka Pavlović“ sa Starog grada, OŠ „Đorđe Krstić“ iz Žarkova, OŠ „Milan Đ. Milićević“ iz naselja Medaković i druge škole. - Moje dete je četvrti razred i trebalo je u 8.30 sati da krene na jednodnevni izlet u Orašac, na Oplenac i u Aranđelovac. Deca su bila ušla u autobuse, ali im je policija rekla da izađu i da od izleta nema ništa jer autobusi nemaju odrađen tehnički pregled. Direktor škole nam se izvinio i rekao da ne zna zašto policija neće da pusti vozače da voze jer su prošli alko-test i sa njima je sve u redu. Neki roditelji su pričali da vozači nemaju licencu za prevoz dece i, posle dva sata čekanja, u 10 sati smo se sa decom vratili kući - kaže za Kurir Ivana Biorac, majka jednog od učenika četvrtog razreda OŠ „Pavle Savić“, i dodaje da ne zna šta će dalje biti jer su za izlet koji košta 2.290 dinara već uplatili prvu ratu.

Bilo je i učenika koji su ostali ispred škole bez roditelja, pa pošto nisu imali ključeve od stana, posle otkazivanja izleta ostali su sa učiteljicama u školi.

Milan Krstić, direktor OŠ „Pavle Savić“, kaže da je organizacija izleta sprovedena u potpunosti po zakonu, ali da je do otkazivanja putovanja došlo zato što vozači nisu imali licence.

- Na izlete je trebalo da ide 666 učenika i zbog njihove bezbednosti pozvali smo saobraćajnu policiju, koja je kontrolom utvrdila da od 10 vozača autobusa „Banbusa“ i „Laste“ samo jedan ima kvalifikacionu karticu - kaže Krstić i dodaje da će u dogovoru sa roditeljima videti da li će izlet biti realizovan kasnije ili će im uplaćeni novac biti vraćen.

Zakon ili pravilnik

Miodrag Skendžić iz preduzeća „Lasta“ objašnjava da, prema Zakonu o saobraćaju, svi vozači moraju da imaju CPC licencu. - Tumačili smo zakon da obaveza posedovanja CPC licenci stupa na snagu od 1. januara 2020. godine, a ispalo je da, prema Pravilniku o prevozu dece, važi od 1. septembra 2019. Pitanje je da li je stariji zakon ili pravilnik.

Goran Aleksić ŠUMOVI U SISTEMU

foto: Kurir

Goran Aleksić, generalni direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbija transport“, ističe da je ovo što se događa sa ekskurzijama primer loše saradnje institucija i privrede. - Nedopustivo je da privreda masovno ima ovakav propust čije posledice trpe korisnici usluga prevoza, u ovom slučaju deca. Da se ovo desilo jednom prevozniku, pa da kažemo njegov je propust, ali ovde je reč o šumovima u komunikaciji u sistemu. Pravilnik za prevoz dece, koji je donet u poslednjoj dekadi jula, predviđa velike promene u radu prevoznika i u primeni je od 1. septembra. Primena nekih odredbi tog pravilnika koje nisu mogle da se sprovedu odložena je do 2. januara 2020. godine. Te kartice će dobiti svaki vozač koji poseduje vozačku dozvolu i ovo je samo formalnost, ali policija ne priznaje potvrde da je podnet zahtev - objašnjava Aleksić i dodaje da zbog zabune sada ispaštaju putnici.

Jasmina Milošević PODNETO JE MALO ZAHTEVA

foto: Zorana Jevtić

Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže za Kurir da agencija od 30. januara ove godine izdaje kartice i sertifikate za profesionalne vozače, ali da je samo mali broj njih podneo zahtev do 1. septembra. - Do 1. septembra 2019. samo je oko 10.000 vozača apliciralo za karticu. Od tog datuma dnevno se podnese po 500 zahteva. Agencija na dnevnoj bazi ažurira i šalje kartice na izradu - kaže Miloševićeva.

Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track