ZAŠTO SRBI VOLE VAS RUSE? Ovo je bivšeg ruskog ambasadora Čepurina pitao američki kolega Kirbi, a Rus ga je MATIRAO odgovorom
Foto: Beta/Života Pupovac

o srbima

ZAŠTO SRBI VOLE VAS RUSE? Ovo je bivšeg ruskog ambasadora Čepurina pitao američki kolega Kirbi, a Rus ga je MATIRAO odgovorom

Društvo -

Aleksandar Čepurin otkrio je šta je za godine provedene u Srbiji naučio o našem narodu, a tom prilikom je podelio i jednu diplomatsku anegdotu.

- Kada sam jednom prilikom razgovarao sa američkim ambasadorom u Beogradu Majklom Kirbijem, rekao mi je da Srbi vole Ruse. Pitao sam ga: A zašto ih ne bi voleli? Majkl je insistirao: A Amerikance ne vole tako? Uzvratio sam: Možda. A zašto bi voleli? - otkrio je bivši ruski ambasador Aleksandar Čepurin.

U intervjuu za Večernje novosti podelio je i svoje iskustvo sa učenjem našeg jezika:

- Pre nego što sam došao u Beograd znao sam dve-tri srpske reči. Počeo sam da ga učim u šezdesetoj godini. Mesec dana kasnije mogao sam slobodno da čitam novine. Ali razumeti govor, mnogo je teže i zbog različitog naglaska. Uzgred rečeno, imamo ponekad iste reči koje nisu istog značenja. "Baba" se, na primer, na ruskom koristi kada za neku ženu hoćete da kažete da je "muškarača", što sigurno nije lepo. Dok je ovde to reč za "baku". A "baka" se kod nas kaže "babuška". Srpska reč "ulaziti", recimo u autobus ili negde drugde, postoji i kod nas, ali ona u ruskom označava da neko ide na "četiri noge", da napreduje silom. Kada Rus u Srbiji šeta gradom nailazi na natpise "pečenje" i misli da je svuda pecivo, da bi kasnije shvatio da je to pečeno meso - kaže Čepurin.

Progovorio je i o čuvenom "srpskom inatu":

- U Srbiji neki često pitaju strance kako bi nešto trebalo da se uradi. Ja sam odmah razumeo da Srbi ne vole kada ih uče kako treba da postupaju. Oni imaju, kao i Rusi, svoje shvatanje šta je njihov interes i kako doći do adekvatnog rešenja. Možda zbog toga naš život nije tako lak. Često imamo situacije koje nisu mirne i jednostavne, ali smo naučili da ih preživimo. U isto vreme Srbija ima jak i jedinstven šarm.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track