DIJASPORA SE DIGLA NA NOGE: Malena Tisa je imala 2 teške operacije, a sada kreće prava BORBA! Sa majkom smeštena u nemačku kliniku, ali joj je pomoć i dalje potrebna
Foto: S.U.

kikinđanka pravi borac

DIJASPORA SE DIGLA NA NOGE: Malena Tisa je imala 2 teške operacije, a sada kreće prava BORBA! Sa majkom smeštena u nemačku kliniku, ali joj je pomoć i dalje potrebna

Društvo -

"Tisa je starijem bratu, tati i meni pokazala da želi da bude sa nama i da ne odustaje. Moja ćerka želi da živi. Mnogo puta je to dokazala. Naš mali borac još uvek je u ringu", ovako u najkaćem, medicinska sestra Jelena Sredojev iz Kikinde, majka petnaestomesečne Tise, opisuje sve što je njena ćerkica pregurala od rođena.

Pregurala je dve operacije u Kliničkom centru Srbije. Prva je obavljena 13. avgusta, kad su joj lekari iz glave odstranili veći deo tumora.

Tisa boluje od atipičnog teratoidnog rabdoidnog tumora mozga četvrtog stepena. Druga operacija u istoj ustanovi, na Klinici za neurohururgiju, obavljena je pre desetak dana, a odstranjeno je više od 90 odsto tumorske mase. Nakon oporavka koji je tekao duže nego inače jer je, po svedočenju Jelene, njena ćerka bila na kraju snage, u četvrtak je otvoreno novo poglavlje u borbi za Tisino zdravlje.

foto: Privatna Arhiva

Nakon dvanaestočasovne vožnje specijalnim sanitetskim vozilom Klinike “Anlave”, Tisa i njena majka stigle su u nemački grad Augsburg:

"Tisa je odmah prebačena u Intenzivnu negu, a tamo će boraviti dok se ne urade sve potrebne analize. U ovoj ustanovi Tisa će biti podrgnuta hemoterapiji i zračenju", govori za Kurir hrabra majka koju ništa nije slomilo, a bila je na strašnim iskušenjima i dodaje:

Pomozite Tisi

Tisa boluje od atipičnog teratoidnog rabdoidnog tumora mozga četvrtog stepena. Pomozite Tisi slanjem SMS poruke. Upišite 705 i pošaljite na 3030. Slanje SMS poruke iz Švajcarske moguće je ako upišete human705 i pošaljete na 455.

To možete da učinite i uplatom na dinarski račun: 160-552148-04 ili na devizni račun: 00-540-0004251.2 IBAN: RS35160005400004251219 SWIFT/BIC: DBDBRSBG Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

"Put je bio naporan, ali su vozač i moje kolege iz kikindske bolnice, dr Vladimir Perić i sestra Dragica Jorgin, učinili sve da što lakše stignemo na kranje odredište.Umor je nestao još prilikom ulaska u kliniku. Dočekao nas je dežurni klovn i Tisi poklonio veliko crveno srce. Iskreno, malo sam uplašena jer ne govorim nemački jezik, ali sam ipak spokojna. Tisa je zbrinuta i u sigurnim rukama. Klinika je odlična, a osoblje prijatno i srdačno. Ovde radi Sandra Kubet, nekadašnja medicinska sestra kikindske bolnice. Posebno me je oduševilo kad sam čula da su se već javili i naši ljudi koji ovde žive i rade i izrazili spremnost da nam pomognu".

foto: Privatna Arhiva

Ona i njen suprug Vanja zahvalni su srpskim lekarima na svemu što su učinili za Tisu. Smatraju da su inostrane klinike tehnološki naprednije od srpskih i iz tog razloga su odabrali ovu:

foto: Privatna Arhiva

"Klinika u Augsburgu prihvatila je da Tisu i Jelenu primi sa polovinom potrebne sume novca. Za lečenje smo im avansno uplatili 100.000 evra. Potrebno da obezbedimo još 95.000 evra. Tokom dosadašnje akcije uspeli smo da prikupimo nešto više od 130.000 evra. Nemački lekari kažu da će Tisa i Jelena ovde morati da provedu minimalno osam meseci, možda i duže. To znači da će nam trebati još pun sredstava. Ovo je tek početak", kaže Tisin otac Vanja.

Ne krije da ih je sa suzama u očima ispratio na dalek put:

foto: Privatna Arhiva

"Ponosim se ćerkicom i Jelenom. Rečima ne mogu da opišem to što su dosad obe izdržale. Zahvaljujem se od srca mojim Kikinđanima i našim ljudima širom sveta koji su nam pomogli, ali i izrazili spremnost da to i dalje čine. Tisa je dokazala da je veliki borac", poručio je Vanja.

(Kurir.rs/S.U.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track