ANDRIJA (24) IZ LAPLJEG SELA ISPRED KUĆE STAVIO NEOBIČAN  OGLAS: Ne dam kuću Albancima ni za milion evra! Dedovina je vrednija od života (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

svaka čast

ANDRIJA (24) IZ LAPLJEG SELA ISPRED KUĆE STAVIO NEOBIČAN OGLAS: Ne dam kuću Albancima ni za milion evra! Dedovina je vrednija od života (FOTO)

Društvo -

Nije kuća na prodaju! U ovoj rečenici ispisana je sva prošlost i budućnost Andrije Simića (24) iz Lapljeg sela u Gračanici.

U te četiri reči stala je istorija ove porodice. Svako slovo dokaz je istrajnosti ovog mladića da ostane na Kosovu i Metohiji i da baš tu osnuje mnogobrojnu porodicu. Često mu dolaze ljudi i nude ogromne cifre, ali on dedovinu čuva jer mu je vrednija od života. Za to je nedavno na ogradi zakačio tablu na kojoj piše da njegova kuća nije na prodaju.

- Ne dam dedovinu, ne dam očevinu! Nema tih para, nema tih miliona... Svaki pedalj ove zemlje, svaki crep ove kuće vredniji je od zlata, od života - kaže Andrija.

Njegove reči nisu prazna fraza, on zaista želi da ostane tu gde je rođen. I ne samo to, Andrija baš tu, u Lapljem selu, u Gračanici, na Kosovu i Metohiji, želi da se oženi i da vaspitava svoju decu i unuke.

Prvu ponudu da proda kuću i zemlju dobio je od jednog Albanca iz Prištine, koji mu je ponudio 300.000 evra u gotovini.

- Rekao mi je da mogu da ih izbrojim i da posle odmah odemo kod notara, a ja sam mu rekao da mi se gubi sa očiju i da tim parama ne može da kupi ni jedan cvet iz mog ružičnjaka. Nije mnogo prošlo, došao je drugi Albanac, iz Peći, nudio mi je istu cifru.

Pola miliona evra odbio je u septembru kada je jedan albanski bračni par došao ispred njegove kuće u crnom džipu.

- Mislim da je bio mercedes sa švajcarskim tablicama. Čovek je prvo nudio 350.000, a posle 400.000 evra. Kada sam mu rekao da me novac ne zanima, on mi je kazao da će mi dati 500.000 evra u kešu. Slatko sam ga odbio. Da ste ga samo videli kako je ljutito otišao odavde, za njim su na asfaltu ostali crni tragovi od guma - priča Andrija dok namešta šajkaču.

Andrija živi sa majkom Cvetom, babom Vokom i i bratom, nije zaposlen, obrađuje zemlju, znojem je natapa, ali ne kuka. Nikada nije kukao.

- Ništa meni ne treba, niti šta tražim. Imam kuću, hektar zemlje, obrađujem svoje njive, nekad višak povrća prodam, nekad komšijama i rođacima podelim. Imam nešto stoke, živine... Ja sam srećan čovek, svoj na svome, više od toga mi nije potrebno - kaže ponosno ovaj mladić.

(Kurir.rs/Informer)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track