ŽELITE DA PETRA (13) IZ STARE PAZOVE ŠTO PRE PRONAĐU? OVE STVARI NIKAKO NE SMETE DA RADITE! Psiholog Janković upozorava: Jedna greška može biti FATALNA i napraviti HAOS (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva, Damir Dervišagić

SAVET STRUČNJAKA

ŽELITE DA PETRA (13) IZ STARE PAZOVE ŠTO PRE PRONAĐU? OVE STVARI NIKAKO NE SMETE DA RADITE! Psiholog Janković upozorava: Jedna greška može biti FATALNA i napraviti HAOS (FOTO)

Društvo -

Petar Mitrović (13) iz Stare Pazove nestao je sinoć oko 23 sata dok se vraćao kući. Policija od tada intenzivno traga za njim, a mole se i građani za pomoć. Ipak, psiholog Aleksandra Janković upozorava da haos može da bude kontraproduktivan, šta više fatalan.

- U slučajevima nestalih osoba, a naročito dece, važno je aktivirati javnost, jer to može da olakša policiji posao. Ono što je ključno je da ne zaboravimo da je policija glavni rukovodilac potragom i da je koordinacija sa policijskim timom nužna, kaže psiholog Aleksandra Janković apelujući na ljude koji žele da pomognu da slušaju uputstva stručnih osoba.

foto: Privatna Arhiva

Dodaje da ljudi ponekad iz najbolje namere mogu da naprave pogreške koje vode do guboitka vremena, a to u ovom i sličnim slučajevim bukvalno ne sme da se dogodi.

- Ispoštujte dva faktora: koordinaciju sa nadležnima i ozbiljnu procenu informacija. Uključivanje vršnjaka u traženje nestalog deteta može da izazove kontraefekat, jer deca nemaju dobru procenu poruka koje primaju u vidu infomacija, te b ih savetovala roditelje da često pitaju svoju decu šta su čuli, pročitali, videli i da preuzmu odgovornost kako bi se izbegao haos i kako bi bilo omogućeno policiji da radi svoj posao, jasna je Jankovićeva.

foto: Privatna Arhiva

Da podsetimo, MUP Srbije je pozvao građane da ako prepoznaju dečaka sa slike, odmah o tome obavestite najbližu policijsku stanicu.

Ovo je fotografija načinjena neposredno pre nestanka. Upravo u ovu crnu trenerku je Petar bio odeven kada je poslednji put viđen.

foto: Privatna Arhiva

Kako nezvanično saznajemo, dečak se pre nestanka dopisivao sa bratom nakon čega mu se gubi svaki trag.

Porodica je obavestila policiju, jer se nije dešavalo ranije da Petar igde ode, a da se ne javi.

foto: Privatna Arhiva

Kako nezvanično saznajemo, kamere u Zmaj Jovinoj ulici snimile su dečaka kako vozi bicikl. Trag mu se gubi u Ulici Branka Radičevića, kada je krenuo ka kući.

Moli se svi koji imaju informacije o Petru da obaveste najbližu policijsku stanicu.

(Kurir.rs/Jelena Bojić Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track