Najnovije vesti

DELEGACIJA VASELJENSKE CRKVE KOD PATRIJARHA IRINEJA: Obnovljena ljubav Carigrada i SPC
Foto: Beta/Miloš Miškov

Bratski

DELEGACIJA VASELJENSKE CRKVE KOD PATRIJARHA IRINEJA: Obnovljena ljubav Carigrada i SPC

Društvo

Pored pitanja o kojima postoje istovetni stavovi, kao što je pitanje crkve u Makedoniji koje Carigrad smatra nadležnošću SPC, dotaknuti su i problemi o kojima dve crkve imaju različite stavove, a to je pre svega odnos prema novoj crkvi Ukrajine

Delegacija Vaseljenske patrijaršije se tokom četvrtka i petka, prvi put posle pet godina, sastala sa patrijarhom Irinejem i Sinodom Srpske pravoslavne crkve.

Kako Kurir saznaje, pored pitanja o kojima postoje istovetni stavovi, kao što je pitanje crkve u Makedoniji koje Carigrad smatra nadležnošću SPC, dotaknuti su i problemi o kojima dve crkve imaju različite stavove, a to je pre svega odnos prema novoj crkvi Ukrajine, čiju je autokefalnost podržala carigradska patrijaršija.

Obe delegacije su se složile da tekuće probleme treba rešavati u miru bez međusobnih optužbi. - Srpska pravoslavna crkva je oduvek poštovala Carigrad i danas voli Vaseljensku patrijaršiju kao svoju majku crkvu - poručio je patrijarh Irinej tokom susreta koji je otvorio novu stranicu u odnosima Carigrada i SPC obnovivši spone jedinstva i ljubavi.

Kurir.rs/N. T. Foto: Beta/Miloš Miškov

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...