RADNIKE U SRBIJI ČEKA BOLJA BUDUĆNOST: Do kraja godine novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Foto: Marina Lopičić

konferencija "Bezbedan rad - zdrava budućnost".

RADNIKE U SRBIJI ČEKA BOLJA BUDUĆNOST: Do kraja godine novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

Društvo -

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić izjavio je danas da bi novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu trebalo da bude usvojen do kraja godine.

"Zakon se nalazi u postupku usvajanja u vladi i očekujemo da se do kraja ove godine usvoji i da stupi na snagu", rekao je Nerić na konferenciji "Bezbedan rad - zdrava budućnost".

Konferencija je održana povodom obeležavanja Godine bezbednosti i zdravlja na radu i Evropske nedelje bezbednosti, a na skupu je istaknuto da je zdravo i bezbedno mesto za rad osnovno je ljudsko pravo i obaveza je svakog poslodavca i zaposlenog, kao i društvene zajednice da to pravo štiti.

Nerić je rekao da radnike u Srbiji čeka bolja budućnost, i da će, u skladu sa tim, biti donet novi Zakon o bezb ednosti i zdravlja na radu.

"Sledeće godine ćemo utvrditi kvalitetan informacioni sistem praćenja stanja iz kojeg ćemo moći da uočimo pojedine tačke sistema i da donosimo zaključke", naveo je Nerić.

Vlada Srbije proglasila je 2019. godinom bezbednosti i zdravlja na radu, želeći na taj način da podigne svest o značaju bezbednosti rada zaposlenih, koja je od šireg društvenog interesa.

"Sistem bezbednosti na radu je od ključnog interesa, jer se bavi ljudima, zaštitom života i zdravlja, a neposredno utiče na zadovoljstvo zaposlenih, time njihovu veću produktivnost i na konkuretnost naše privrede na ekonomskom tržištu. Samo velikim radom i trudom uspećemo svima da obezbedimo bolju budućnost", dodao je Nerić.

Direktor uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula osvrnula se na najveće probleme bezbednosti na radnom mestu i ukazala na smrtne povrede na radu kojih je bilo 53 prošle godine.

Smrtne povrede se najčešće dešavaju u delatnostima građevinarstva i prerađivačke industrije.

"Želimo da smanjimo taj broj na minimum. Život je najvažniji i zato ćemo učiniti sve da sačuvamo živote zaposlenih" objasnila je Marina Furtula.

Ona kaže da je broj radnih mesta povećan i da je smanjena nezaposlenost, a to im, kaže, daje još veći podstrek da više pažnje posvete svim zaposlenim.

Bolja budućnost radnike očekuje ne samo uz izmene i dopune zakona, već i uz njihovo sprovođenje, zatim uz brojne obuke, savete, edukacije, ali i drakonske kazne onima koji ne poštuju propisane odredbe, poručeno je na konferenciji.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track