HOĆE LI IKO OBUZDATI NEODGOVORNE RATARE: Pale strnjiku i guše nas, a nikome ne odgovaraju!
Foto: Shutterstock

Katastrofa

HOĆE LI IKO OBUZDATI NEODGOVORNE RATARE: Pale strnjiku i guše nas, a nikome ne odgovaraju!

Društvo -

Izgovori: Zbog suše poljoprivrednici ove godine masovno pale kukuruzišta i druge strnjike, a iako je to zakonom zabranjeno, nadležni nemaju podatke da je zbog toga iko ikad kažnjen

Velikom zagađenju u kome se poslednjih dana guše građani Srbije, pored nepovoljnih vremenskih uslova, doprinose i požari na otvorenom, čiji je broj ove godine kulminirao pošto su ratari zbog suše masovno pribegli paljenju strnjike, iako je to zakonom zabranjeno. Samo za 10 dana u oktobru, u tri opštine u Sremu gorela je strnjika na više od hiljadu parcela, dok je u jednoj opštini u srednjem Banatu gorelo 950 parcela.

Iako i vrapci na grani znaju da zahvaljujući satelitskim snimcima nije teško utvrditi ko pali strnjiku, skoro da niko od odgovornih nije kažnjen, pa se postavlja pitanje zašto su nadležne državne institucije zadužene za zaštitu životne sredine zatajile.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine tvrde da ne raspolažu podacima o broju kažnjenih osoba zbog paljenja strnjike za ovu godinu, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

- Ministarstvo je prepoznalo problem nezakonitog paljenja strnjike i njegov štetni uticaj na životnu sredinu, zbog čega je, zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, tokom septembra ove godine sprovelo kampanju „Ne pali strnjiku“. U istom periodu, ministarstvo je uz podršku UNDP i u saradnji sa Lovačkim savezom Srbije održalo tribine u Zrenjaninu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu, na kojima se o ovom problemu govorilo sa više aspekata. Prema podacima MUP, u poslednjih pet godina registrovano je preko 63.000 požara na otvorenom, među kojima i požari koji su izazvani paljenjem strnjike. Poljoprivredna inspekcija je tokom 2018. vršeći kontrolu spaljivanja organskih ostataka posle žetve useva, utvrdila da su na više od 500 hektara poljoprivrednog zemljišta spaljivani žetveni ostaci - kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Da krivcima koji pale strnjiku nije teško ući u trag, kaže Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Srbije. - Sve lovočuvarske službe u Srbiji su uključene u sprečavanje paljenja strnjike, postoje prijave u prekršajnim i osnovnim sudovima, ali nemamo sudske epiloge, jer da bi neko mogao da bude optužen, moramo faktički da ga zateknemo na licu mesta sa šibicom u ruci - kaže Ćirković i dodaje da su kazne za paljenje strnjike na njivama regulisane sa više zakona, a prema Zakonu o divljači i lovstvu, iznose od 500.000 do milion dinara.

Iz Ministarstva poljoprivrede, čija je inspekcija zadužena za kontrolu paljenja strnjike, nismo dobili odgovore koliko su prijava podneli protiv odgovornih pojedinaca.

ČINJENICE

ŠTETA KOJA NASTAJE OD VATRE NA ORANICAMA

- izgore višegodišnja staništa divljači - izgore poslednja skrovišta zečeva, fazana, jarebica i divljih svinja - izgori podmladak životinja u gnezdima - požar može da se proširi na šume - izgori površinski sloj humusa u zemljištu

NASA sateliti otkrivaju SRBIJA U OKTOBRU IMALA NAJVIŠE POŽARA U EVROPI

foto: www.balkansec.net

Senzori satelita NASA za detekciju vatre najnovije generacije registrovali su u proteklih deset dana (od 20. do 27. oktobra) čak 3.769 verovatnih požara u Srbiji, uglavnom na teritoriji Vojvodine, saznaje tim Balkanske bezbednosne mreže, a prenosi portal Balkansec.net. To je dramatično više u odnosu na druge zemlje regiona i Evrope. U Mađarskoj su u istom periodu zabeležena 182 požara, u Rumuniji 1.876, a u Bugarskoj 641.

Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track