JEDNOSMENSKIM RADOM ŠKOLA SVI ZADOVOLJNI: Učenici vole dramu, štalu i radio
Pun pogodak... Deca vole životinje, Foto: Shutterstock

Školstvo

JEDNOSMENSKIM RADOM ŠKOLA SVI ZADOVOLJNI: Učenici vole dramu, štalu i radio

Društvo -

Lepo: Sredinom septembra škole su počele da primenjuju novi koncept nastave, nakon časova mališani pohađaju razne aktivnosti, a za ovu novinu vlada veliko interesovanje

Srpske đake sa početkom nove školske godine dočekale su mnoge novine, a jedna od najznačajnijih je i koncept jednosmenske nastave, koji se od 15. septembra primenjuje u 204 osnovne škole. Mališanima je ponuđeno 50 različitih sadržaja, a najčešće biraju sportske aktivnosti i strane jezike, radio, ali ima i zaljubljenika u negu domaćih životinja.

Kurir je razgovarao sa direktorima nekoliko školskih ustanova koje su prešle na ovaj koncept nastave, a kako su nam rekli, interesovanje je veliko.

Koncept jednosmenskog rada predviđa da đaci koji pohađaju osmoletke na časove idu samo u jednu smenu, a da u školi ostaju posle nastave od 12.30 do 16.30. Ideja je da se učenicima ponude dobro osmišljene aktivnosti nakon redovne nastave, ali tako da svoje vreme koriste u funkciji razvoja.

Sviđa im se  novinarstvo... Vole radio
Sviđa im se novinarstvo... Vole radiofoto: Shutterstock

Božidar Bekonja, direktor pribojske Osnovne škole „Vuk Karadžić“, kaže za Kurir da je reakcija dece i roditelja pozitivna. - Škola ima 15 aktivnosti, nažalost, obrok ne možemo da obezbedimo. U našoj školi ima 377 đaka i ima dosta zainteresovanih za jednosmensku nastavu. Deca se najčešće odlučuju za programe: školski radio, stoni tenis, korektivnu gimnastiku, ojačajmo samopouzdanje - kaže on za Kurir.

Kod učenika OŠ „Kralj Aleksandar Karađođević“ u Prnjavoru vlada veliko interesovanje za matematiku, folklor i ostale sportske aktivnosti. - Izuzetno je velika zainteresovanost dece, posećenost ponuđenim aktivnostima je jako dobra. Mi smo kao škola zadovoljni kako sve to teče, nismo očekivali ovoliko interesovanje i prijatno smo iznenađeni - navodi direktorka ove ustanove Marija Mijić.

Kako smo saznali u razgovoru sa direktorima škola, neke ustanove nisu u mogućnosti da koncept jednosmenske nastave ponude svim razredima, tako da je situacija različita od škole do škole.

U OŠ „Jovan Popović“ u Novom Sadu konceptom su obuhvaćeni đaci trećeg razreda, dok prvi i drugi razred već imaju produženi boravak. - Mi smo zadovoljni, 90 učenika je obuhvaćeno jednosmenskim radom. Obezbeđen je i obrok, postoji zainteresovanost učenika za aktivnosti koje se tiču nege domaćih životinja, biljaka, za kreativne radionice, a najveće interesovanje je za sport i ruski jezik - kažu u ovoj školi.

U OŠ „Jovan Cvijić“ u Beogradu jednosmenskim konceptom obuhvaćeni su učenici svih razreda. - Imamo i dramske i umetničke radionice i dosta su posećene aktivnosti. Roditelji su to lepo prihvatili, i njima znači što deca provode vreme kreativno. Oko 90 odsto učenika se prijavilo na neku od aktivnosti - kaže direktorka ove škole Valentina Panđaitan.

Mladen Šarčević POZITIVNI KOMENTARI

foto: Ana Paunković

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Kurir zasad ministarstvo dobija samo pozitivne komentare na ovaj vid nastave, kao i da su ekipe iz resora svakodnevno na terenu. - Timovi prate situacije u školama, više od 50 programa je dato na biranje. Mi sada treba da sagledamo dalje resurse prostora, da bismo sa adaptacijom za sledeću godinu pripremili još oko 200-250 ustanova. Biće raznih benefita ove priče, zaista jedno bogatstvo sadržaja - navodi on.

Kurir.rs/Mina Branković Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track