Najnovije vesti

MALI PETAR (13) JE SPASEN OD OTMIČARA, ALI NJEGOVE MUKE NISU GOTOVE! Dr Milivojević: Dva do tri meseca će OSEĆATI STRAH, neće smeti da izađe iz kuće, gledaće sve kao NEPRIJATELJE, a evo kada će ponovo moći NORMALNO DA ŽIVI (VIDEO)
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

analiza stručnjaka

MALI PETAR (13) JE SPASEN OD OTMIČARA, ALI NJEGOVE MUKE NISU GOTOVE! Dr Milivojević: Dva do tri meseca će OSEĆATI STRAH, neće smeti da izađe iz kuće, gledaće sve kao NEPRIJATELJE, a evo kada će ponovo moći NORMALNO DA ŽIVI (VIDEO)

Društvo

Javnost Srbije je potresla vest o otmici Petra Mitrovića (13) iz Stare Pazove. Odličnom reakcijom nadležnih organa, dečak je pronađen i vraćen roditeljima. Ipak, to mu neće doneti potpuni mir. Dr Zoran Milivojević, psihoterapeut, naglašava da je Petar sada na početku puta oporavka i da će se tek kroz dva do tri meseca tačno znati kakve je posledice ova trauma ostavila na njega.

Petra su kidnaperi u subotu uveče presreli na ulici, oborili sa bicikla, savladali i strpali u auto. Odvezli su ga u napuštenu vikendicu u Belegišu. Tokom otmice džemper mu je bio navučen na glavu, a u određenim trenucima i prislonjen pištolj na čelo.

- Ono što je sigurno je da je dečak preživeo ogromnu traumu, jer je strah za život najveći sa kojim se suočavamo. Gledajući filmove, poznato je, pa i deci, da je pri otmicama važno da li će vam skinuti u nekom trenutku povez sa očiju. Petra je sigurno u tim satima znao da ako otmičari puste da ih vidi da je njegov život verovatno završen. Takva trauma se ne zaboravlja, jasan je dr Milivojević.

foto: Zorana Jevtić

Dodaje da je i samo čekanje na dalja dešavanja veoma stresno. Neizvesnost nekada može više da naškodi čoveku nego problem kroz koji prolazi.

- U ovoj situaciji, čekajući, Petar je osećao strepnju i intenzivan strah za sopstveni život. Ne zna se kakve su mu slike sve prolazile kroz glavu. Ipak, ono što je dobro je da je pronađen za jedan dan i da nije trpeo veliko fizičko mučenje, kaže psihoterapeut Zoran Milivojević.

On naglašava da sada kada je Petra sa roditeljima otpočinje proces njegovog oporavka.

- Sigurno će dva do tri meseca osećati strah da izađe na ulicu, pogotovo sam. Taj strah će imati i njegovi roditelji, jer je ovo i za njih trauma. Moguće je da će prvi potez biti i unajmljivanje telohranitelja. Koliko god to strašno zvučalo, ovo je normalno ponašanje posle otmice i često se takav obrazac ponavlja, govori Milivojević i dodaje:

- Za Petra će spoljna sredina biti eko vreme neprijateljska teritorija i najbolje bi bilo to prihvatiti. On će se vremenom oslobađati, a tek nakon tri meseca bi trebalo da popriča sa stručnim licem, psihijatrom, kako bi se ustanovile posledice koje je trauma ostavila.

Svaki pojedinac različito doživljava traumatične okolnosti i različite su i posledice. Ipak, ono što treba naglasiti roditeljima i prijateljima Petra Mitrovića je da ga ne ispituju previše, jer to mora da uradi policija. Najbolje bi bilo da samo budu blizu i pruže mu što više ljubavi i podrške.

- Na našem području roditelji uglavnom jako dobro reaguju u kriznim situacijama, a vidi se i da su se  Petrovi roditelji junački držali tokom procesa potrage, kao i kada je sve završeno. Verujem da neće pogrešiti u umerenom negovanju svog deteta u ovoj prvoj fazi oporavka. Kasnije bi, možda, trebalo da potraže pomoć psihoterapeuta ili psihijatra, kako bi njihov dečak mogao da nastavi normalno da živi, zaključuje dr Zoran Milivojević.

(Kurir.rs/Jelena Bojić Obradović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...