Najnovije vesti

OD SREĆE NISMO SPAVALI CELE NOĆI: Slavica ispričala kako je provela prvi dan sa svojom decom koja su joj OTETA PRE 4 GODINE!
Foto: Tanjug

RADOST Prvi dan POSLE POVRATKA MALIŠANA

OD SREĆE NISMO SPAVALI CELE NOĆI: Slavica ispričala kako je provela prvi dan sa svojom decom koja su joj OTETA PRE 4 GODINE!

Društvo

Prvu noćnakon što su joj posle četiri godine vratili troje otete dece, Slavica Burmazović i njeni mališani proveli su u priči, smehu i pravljenju planova za budućnost, navodi izvor blizak ovoj porodici

- Srećni smo! Bili smo toliko uzbuđeni da nismo mogli da spavamo, celu noć smo pričali - podelila je Slavica s prijateljima prve trenutke koje je provela s decom posle dugogodišnje razdvojenosti.

Esmu (15), Ajšu (14) i Tarika (8) njihov otac Ejup Sabri Jundži odveo je 2015. bez znanja majke, svoje bivše supruge Slavice Burmazović, prvo u Tursku, a potom, kad mu je sud u Turskoj 2016. naložio da vrati decu majci, u Iran. U tu zemlju ušao je ilegalno, bez dokumenata, a u međuvremenu je bila raspisana Interpolova poternica.

Slavica je tokom ovih nekoliko godina s decom komunicirala samo kada je Ejup to dozvoljavao, komunikacija se odvijala pod njegovom kontrolom i putem društvenih mreža. Deca su je često zvala i krišom, čim bi se ukazala prilika.

Ova majka je pre dva dana na beogradskom aerodromu konačno dočekala svoje mališane, koji su doputovali u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova. Prvi susret bio je veoma emotivan i dirljiv, a i prva noć kod kuće bila je nabijena emocijama.

foto: Tanjug

- Bilo je veoma emotivno, to se ne može opisati rečima. Zamislite samo, majka koja posle nekoliko godina grli svoju decu. Celu noć gotovo da nisu spavali. Sve vreme je Slavica pričala s decom, mazila ih - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Pravili su i planove šta će dalje, pre svega u vezi nastavka školovanja dece.

Diplomatska borba da se Slavici vrate deca trajala je dugo. Ambasada Srbije u Iranu, u dogovoru sa MSP Srbije, preduzimala je sve potrebne radnje da se ova porodična drama završi na najbolji mogući način.

foto: Printscreen Facebook

Dragan Todorović, ambasador Srbije u Iranu, u čijoj su pratnji deca doputovala u Srbiju, u razgovoru za Kurir kaže da je država pokazala da zaista može da brine o svojim državljanima.

- Ovo je kolektivni rad, od predsednika države do nas u MSP. Zemlja je pokazala da je sposobna da rešava i najteže slučajeve i ovo je pokazalo da su Srbija i Iran prijatelji - kaže Todorović.

foto: Beta

Na pitanje šta će biti sa daljim školovanjem dece, koja već godinama nemaju nikakva dokumenta, Todorović kaže:

- Ivica Dačić, šef diplomatije, odmah je na aerodromu izdao naredbu ljudima iz konzularne službe da pokrenu sve potrebne postupke za rešavanje pitanja dokumenata za decu. Deca imaju pasoše koji su istekli i na osnovu njih su dobili putne listove s kojima su se vratili u Srbiju. Sada će na osnovu tih dokumenta dobiti druga.

foto: Zorana Jevtić

Škola

SKRAĆENI POSTUPAK ZA UPIS

Kako Kurir saznaje, Slavičina deca Esma (15), Ajše (14) i Tarik (8) uskoro će biti uključena u školski sistem.

- To je postupak, sva deca koja dođu iz inostranstva, da li su deca naših diplomatskih predstavnika ili povratnika, imaju skraćenu proceduru razmeštanja. Kada je osnovna škola u pitanju, gleda se mesto stanovanja i uključivanje dece u sistem, a kada je srednja škola u pitanju, gledaju se afiniteti i kvote koje mogu da se ispune. Oni će krenuti u školu, majka je dužna, nakon što prođe neko vreme, da se javi ustanovi najbližoj mestu stanovanja - rekao je naš izvor.

Oglasio se

OTAC POSTAVIO SLIKE S DECOM

Na Fejsbuku se pojavila stranica na kojoj su objavljene slike Esme, Ajše i Tarika s ocem. Na slikama deca deluju srećno i zadovoljno, devojčice ne nose marame, a većinu fotografija prate komentari da deca nisu bila zlostavljana i zanemarivana kao što to majka priča. Ipak, stručnjaci su utvrdili da su mališani tokom boravka kod njega bili neuhranjeni, maltretirani i zlostavljani. Sve troje dece se izjasnilo da žele da budu s majkom, otac je to onemogućio, ali je posredstvom diplomatskih kanala ova drama okončana. Inače, kako saznajemo, deca oca neko vreme neće viđati, dok se ne završi postupak u Iranu.

foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs / K. Blagović - M. Branković

Foto: Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...