NASILJE NAD ŽENAMA JE PROBLEM CELOG DRUŠTVA: Svako ko ne prijavi nasilje je saučesnik
Foto: Shutterstock

Zakon

NASILJE NAD ŽENAMA JE PROBLEM CELOG DRUŠTVA: Svako ko ne prijavi nasilje je saučesnik

Društvo -

U članu 13 ovog zakona navodi se da svako mora da policiji ili javnom tužiocu prijavi bez odlaganja nasilje u porodici ili neposrednu opasnost od njega

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen je pre tri godine, a u prvih 27 meseci primene zakona prijavljeno je 109.000 slučajeva koji su pojedinačno razmatrani. Stručnjaci ocenjuju da je svako ko ne prijavi nasilje saučesnik, s obzirom na to da je po ovom zakonu svako ko ima saznanja o nasilju dužan da to prijavi policiji!

Naime, u članu 13 ovog zakona navodi se da svako mora da policiji ili javnom tužiocu prijavi bez odlaganja nasilje u porodici ili neposrednu opasnost od njega.

- Državni i drugi organi, organizacije i ustanove obavezni su da prijave svako saznanje o nasilju u porodici ili neposrednoj opasnosti od njega. Javni tužilac kome je prijavljeno nasilje ili neposredna opasnost od njega dužan je da prijavu odmah prosledi policijskim službenicima - predviđa član 13, dok član 22 kaže da je lice koje ima saznanja o izvršenom krivičnom delu određenom ovim zakonom dužno da to prijavi policiji ili tužiocu.

Ministarka pravde Nela Kuburović nedavno je izjavila da je izuzetna vrednost ovog zakona u tome što imamo veliki broj spasenih žena i dece.

- Broj od 38.000 hitnih mera (iseljenje nasilnika ili zabrana kontakta) pokazuje koliko zakon može preventivno da deluje. To znači da potencijalno imamo spasenih 38.000 lica - navela je ministarka.

foto: Marina Lopičić

Marija Petronijević iz udruženja Fenomena za Kurir navodi da je dobro to što je u zakon stavljena obaveza prijavljivanja nasilja u porodici.

- Ako komšije ili rođaci ne prijave nasilje, policija ne može da zna. Svakome ko je u dilemi da li da prijavi nasilje rekli bismo da od 30 ubijenih žena prošle godine, u 25 slučajeva nikad nije bilo prijavljeno nasilje u porodici.

Pravovremena prijava sigurno je mogla da sačuva život nekoj od ovih 25 žena! Svako ko ne prijavi nasilje je na neki način i saučesnik - rekla je ona.

Zakon, inače, ne predviđa kazne za komšije i ostala lica koja znaju, a ne prijave nasilje, ali predviđa novčanu kaznu od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u državnom i drugom organu a koje neodloženo ne prijavi ili ne reaguje na prijavu ili opstruira prijavljivanje ili reagovanje na svako saznanje o nasilju u porodici.

Prijavite nasilje

POMOZITE ŽRTVAMA

Ako trpite nasilje ili znate nekoga ko ga trpi, pozovite SOS telefon 0800/35-00-36 ili telefon policije za prijavu nasilja u porodici 0800/100-600. Možete kontaktirati i sa sigurnom kućom na brojeve telefona 0800/011-011 i 329-14-40.

Kurir.rs / Mina Branković

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track