LOŠE NAMIRNICE PREPLAVILE SRBIJU: OPASNA HRANA Inspektori uništili čak 34,5 tona mesa
Foto: Shutterstock

Šta nam prodaju

LOŠE NAMIRNICE PREPLAVILE SRBIJU: OPASNA HRANA Inspektori uništili čak 34,5 tona mesa

Društvo -

Čak 34,5 tona hrane životinjskog porekla i 44.467 litara pića uništeno je u Srbiji za samo osam meseci zbog neispravnosti, saznaje Kurir!

Najveći problem bio je sa mesom, kog je povučeno čak 28,6 tona, a kako saznajemo, hrana koja je bila namenjena našim trpezama najvećim delom je povučena zbog isteklog roka trajanja proizvoda, kao i zbog mikrobioloških parametara iznad referentnih vrednosti.

Naime, veterinarska inspekcija je u periodu od 1. januara do septembra ove godine, u 4.129 vanrednih kontrola u mesarama, samoposlugama, prodavnicama delikatesa, prodavnicama ribe, na pijacama, zatim u ugostiteljskim objektima i prodavnicama brze hrane utvrdila čak 848 neusaglašenosti.

foto: Kurir

Pored mesa, zaplenjeno je 2.617 kilograma mleka i proizvoda od mleka, 470 kilograma ribe i proizvoda od ribe i 86.707 komada jaja. Poljoprivredni inspektori su zbog neodgovarajuće deklaracije ili isteklog roka trajanja stavili van prometa 41.512 litara alkoholnog pića i 2.955 litara bezalkoholnog. Iz srpskih prodavnica i marketa povlačeni su i brašno, testenine, zamrznuto povrće, ulje, margarin, čaj...

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže da se ovde radi o ogromnoj količini hrane i pita se koliko je tek „otrova“ našlo put do građana Srbije.

foto: Medija Centar

- Ovo je samo deo hrane za koju je ustanovljeno da je nebezbedna. Pitanje je koliko toga nije otkriveno u procesu kontrole, te je završilo u prometu. Da bi se takvi scenariji sprečili, neophodno je odrediti poseban budžet za što veći broj monitoringa, redovnih kontrola i nezavisnih analiza kvaliteta hrane - zaključuje Papović, koji kaže da je preporuka potrošačima da obavezno proveravaju rok trajanja namirnica, kao i da meso ne kupuju na pijacama, „već kod proverenih proizvođača u proverenim prodavnicama“.

Dr Miloš Maksimović, član savetovališta za ishranu Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, upozorava da upotreba nebezbedne hrane može uzrokovati brojne bolesti. - Meso može biti zaraženo trihinelom ili salmonelom, ali brojni problemi mogu nastati i zbog mesa i proizvoda od mesa u kojima se nalazi veća količina hormona, metala i antibiotika. Oni ne izazivaju trenutne poremećaje, ali imaju kumulativni efekat, te mogu dovesti do hormonalinih bolesti i rezistentnosti organizma na antibiotike - upozorava

Problem i sa hranom iz uvoza JUŽNO VOĆE NEBEZBEDNO

Problematične su bile i pošiljke iz inostranstva. Stoga su, kako kažu u ministarstvu poljoprivrede, fitosanitarni granični inspektori u periodu od januara do septembra doneli 222 rešenja o zabrani uvoza. - Uništeno je 13 pošiljaka južnog voća i povrća zbog povećanog sadržaja sredstava za zaštitu bilja, dok su tri vraćene pošiljaocu. Jedna pošiljaka južnog voća je vraćena s graničnog prelaza jer je pristigla promrzla - poručili su u ministarstvu.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track