MOĆI ĆE DA SE UŠTEDI SAMO NA JEDAN NAČIN: Evo kako će poskupljenje struje uticati na KUĆNI BUDŽET
Foto: Shutterstock

postoji rešenje

MOĆI ĆE DA SE UŠTEDI SAMO NA JEDAN NAČIN: Evo kako će poskupljenje struje uticati na KUĆNI BUDŽET

Društvo -

Nova cena struje i stare dileme – na šta će to uticati i menja li nam zimsku matematiku. Urednica jednog magazina Jelica Putniković kaže da svima koji razmišljaju da se greju na struju to treba da bude upozorenje za buduća poskupljenja.

U petak je najavljeno poskupljenje struje od 3,9 procenata, što bi u prosečnom računu iznosilo oko 150 dinara.

Jelica Putniković kaže da je grejanje na struju povoljno samo ako se koristi "noćna struja".

- Najniža cena za dvotarifna brojila je pet ili šest dinara po kilovatu u dnevnoj, a nepuna dva dinara u noćnoj tarifi. Ako vi trošite danju, nemate TA peći, ako ne akumulirate toplotu – biće vam račun veći. Najbitnije je da ljudi, kad kupuju nove uređaje, ako će već da se greju električnom energijom, kupuju one koje su A klasa i troše manje struje, izjavila je Putnikovićeva.

Navela je da svima koji u narednom periodu razmišljaju da se greju na struju to treba da bude upozorenje za buduća poskupljenja.

Putnikovićeva je rekla da se često dešava da poskupljenje struje pokrene lanac drugih poskupljenja, ali da se to ne dešava ukoliko drugi nemaju stvarne ekonomske razloge za to.

Grejanje je počelo, ali u pojedinim gradovima, poput Kikinde, biće korekcije računa zbog smanjenje potrošnje energenata.

Putnikovićeva zaključuje da sve toplane treba da pređu na naplatu potrošnje po utrošku.

- To je nešto što je dalji korak i što će ljudima dati mogućnost da sami uštede, dodaje Putnikovićeva.

Srpska delegacija na čelu sa premijerkom Anom Brnabić u poseti je Drugom međunarodnom sajmu uvoza "EKSPO" u Kini.

Putnikovićeva ističe da je saradnja sa Kinom značajna i zbog izgradnje termoelektrane Kostolac B3, koja će, kako kaže, popraviti energetsku situaciju u Srbiji.

- Ma koliko se insistira na obnovljivim izvorima energije, ipak je termo sektor taj koji daje najveću količinu struje u Srbiji. Tu je snaga Elektroprivrede Srbije, koja će ubuduće moći da računa da bude i izvoznik struje, naglasila je Putnikovićeva.

U predlogu budžeta za 2020. godinu, koji je Vlada Srbije usvojila u subotu, predviđa se finansiranje nastavka infrastrukturnih projekata - Moravski koridor, deonica Pojate - Preljina i auto-put Beograd - Sarajevo.

Jelica Putniković je izjavila da postoji puno razloga da se ulaže u infrastrukturu i da je to nešto što jača privredu.

Što se tiče Turskog toka, istakla je da je najavljeno da će do sredine decembra biti završen gasovod i da za narednu zimu imamo gas iz Toka.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track