"UOČEN SI!" SRPSKA DECA ŽRTVE NASILJA ZBOG OPASNE INSTAGRAM IGRE! Roditelji u panici, podneli i KRIVIČNE prijave zbog trenda koji je zaludeo tinejdžere! (FOTO)
Foto: Printscreen, Instagram

pažnja!

"UOČEN SI!" SRPSKA DECA ŽRTVE NASILJA ZBOG OPASNE INSTAGRAM IGRE! Roditelji u panici, podneli i KRIVIČNE prijave zbog trenda koji je zaludeo tinejdžere! (FOTO)

Društvo -

Igra "Uočen si", gde srpski tinejdžeri slikaju nepoznate momke i devojke, a potom preko Instagram stranica traže pomoć u saznavanju njihovog identiteta, ugrožava bezbednost dece, tvrde iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

foto: Printscreen, Instagram

"Fotografisanje osoba bez njihovog znanja i pristanka, postavljanje na društvene mreže nakon toga, mogu da budu kvalifikovane kao krivično delo Neovlašćeno fotografisanje iz člana 144. KZ. Pored toga, moguće je pokrenuti i privatnu tužbu ukoliko znate identitet osobe koja je fotografije postavila. Pravni tim Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA već zastupa dve porodice čija su deca imala negativno iskustvo sa spotted profilima, te su podnete i krivične prijave. Maloletnici koji su zbog ove igre doživeli digitalno nasilje, obratili su se roditeljima, a njihovi roditelji su se obratili policiji i nama" - tvrde oni.

foto: Printscreen, Instagram

Oni napominju da je važno da se ima na umu da internet koriste i razni predatori koji se neretko predstavljaju kao maloletnici. Baš iz tog razloga, ova igra je opasna. Iza nekih profila za koje mislimo da su mladi, mogu da se kriju i pedofili i otmičari. Iznošenje nečijih fotografija i ličnih podataka kao i neke stvari iz privatnog života na ovim profilima, predstavljaju krivično delo, podsećaju oni.

Ostaje apel da se svi koji imaju neprijatnosti zbog ove igre jave policiji, odnosno odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track