MANIJAČKI! SRPSKE TINEJDŽERKE OTIMAJU SVOJ PLEN! Psiholog Janković opominje: Trend koji hara Instagramom je AGRESIVAN, mladiće bukvalno UHODE, a to NIJE SVE NA ŠTA SU SPREMNE (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram, Damir Dervišagić, Profimedia

direktno i opasno

MANIJAČKI! SRPSKE TINEJDŽERKE OTIMAJU SVOJ PLEN! Psiholog Janković opominje: Trend koji hara Instagramom je AGRESIVAN, mladiće bukvalno UHODE, a to NIJE SVE NA ŠTA SU SPREMNE (FOTO)

Društvo -

Širom Srbije hara opasan Instagram trend "Uočen si". Analizirajući statuse koji se munjevitom brzinom gomilaju pod tagom #spotted.(ime grada/mesta), došlo se do zaključka da ovakvu vrstu uhođenja mnogo više koriste devojčice i tinejdžerke, nego mladići. Psiholog Aleksandra Janković opominje javnost da bi na ovu pojavu trebalo obratiti pažnju, jer se radi o agresivnom raspitivanju za simpatiju, a to je samo početak problema.

Srpske tinejdžerke već neko vreme koriste Instagram na kojem daju detaljan opis mladića koji im se sviđa, neretko postave i sliku sa lica mesta (bez znanja i dozvole muškarca), a zauzvrat traže što više informacija o njemu.

foto: Printscreen Instagram

- Praćenje i prikupljanje informacija o simpatiji nije potpuno nov trend, ali je novo intenzivno korišćenje dostupnih tehnologija u tu svrhu. Oduvek je postojalo raspitivanje kod drugarica ili poznanica o momku koji je simpatija, čak se dešavalo i praćenje od strane drugarica. Međutim, današnje devojke su daleko otvorenije i agresivnije, objašnjava situaciju psiholog Aleksandra Janković i napominje:

- Današnje generacije nisu spremne na čekanje, te se to odnosi i na ljubavne veze. Moraju da dobiju sve i odmah. Naravno da počinju od informacija o "svom plenu" na vrlo direktan način. Njima je u glavi fraza "sada ili nikada". Svaka brzina i nepromišljeno delovanje stvara potencijalno opasnu situaciju, pa današnje devojke hodajući po tankom ledu ugrožavaju i sebe i eventualne buduće momke, jasna je Jankovićeva.

foto: Printscreen Instagram

Napominje da tinejdžerke stalno imaju priliku da vide žene koje "otimaju svoj plen". U tom periodu života one žele da budu starije, da budu žene, jer tako imaju toliko željeni status, smatraju da njihova ličnost "dobija na težini"

- S tim u vezi, devojčice i tinejdžerke se ugledaju na žene i između ostalog "grabe za svojom žrtvom". Društvene mreže im samo pomažu da cilj ostvare na brži način, kaže psiholog Janković i dodaje da je to pitanje da li ima devojku puka fraza.

foto: Printscreen Instagram

- Ove mlade ženske osobe su spremne na sve da se "dograbe plena". Njima uopšte nije važno da li taj mladić ima devojku ili ne. Šta više, može se reći da im je izazov ako je zauzet, jer onda moraju još agresivnije da deluju, jasna je Jankovićeva.

Opominje da na tu agresivnost svi kao društvo treba da obratimo pažnju i da ukažemo na posledice koje se mogu javiti.

foto: Printscreen Instagram

- Pre svega želim da napomenem da postoje mladići kojima ovaj trend imponuje, ali ako postoji i samo jedan koji se oseća ugrožena na nama je da reagujemo. Nedopustivo je da neko obude uhođen i da mu na bilo kakav način bude ugrožen integritet, kaže Aleksandra Janković.

Sve te devojčice i tinejdžerke treba da se zapitaju da li bi volele da im se takav način "udvaranja" vrati. Da li bi volele da budu nečiji plen?

- Ne zaboravimo da živimo u svetu zloupotreba senzibilisanosti društva, a najaktuelnije su zloupotrebe nasilja nad ženama. Većina tih devojčica bi ovakvo uhođenje i ovakav način raspitivanja za njih doživelo dramatično gotovo kao i samo nasilje, zaključuje Jankovićeva i ostavlja nas da porazgovaramo sa svojom decom i otkrijemo šta budi u njima toliku dozu agresivnosti.

(Kurir.rs/Jelena Bojić Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track