ako ste želeli da znate, ovako izgleda studentski život u kini

KURIR SA SRPSKIM STUDENTIMA U ŠANGAJU: Kinezi znaju da smo bogovi sporta, posebno košarke! Kažu Novak, Tesla, ali Valter je i dalje neprikosnoveni kralj! (KURIR TV)

Društvo -

ŠANGAJ - Kinezi znaju da smo bogovi sporta, naročito košarke. Kad kažemo da smo iz Srbije, obično nas povežu sa Novakom ili Teslom, ali je Valter (uloga Bate Živojinovića) neprikosnoveni kralj, čak i kod klinaca njihove generacije - kažu za Kurir srpski studenti na šangajskom univerzitetu Djaotong, koji je posetila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je razgovarala sa našim studentima koji se tamo školuju i usavršavaju, a oni su u razgovoru sa njom, ali i novinarima otkrili kako izgleda studetski život u kineskom kampusu.

foto: Kurir TV

S obzirom da potiču iz Srbije, prvo su se dotakli hrane za koju su rekli da im se i ne dopada previše, ali da se trude da što više nauče jer se nadaju da će se vratiti u Srbiju i primeniti znanje koje su stekli na Dalekom istoku.

Šangajski Djaotong Univerzitet jedan je od najprestižnijih u Kini, a naši studenti koji se tamo školuju kažu da se nisu pokajali i da bi svakome preporučili da se odvaže i odluče za studije u Kini.

Srba u kampusu pomenutog univerziteta ima dvadesetak, a kao najveću prednost navode stipendiju i činjenicu da je za studiranje dovoljan samo engleski, a da kineski jezik nije neophodan iako im se tokom studija pruža fantastična prilika da savladaju i jezik najmnogoljudnije zemlje sveta.

Evo šta kažu Milan i Katarina o studentskom životu u Kini

U razgovoru sa novinarima iz Srbije, Katarina Radović, studentkinja master studija međunarodnih odnosa, koja je prethodno završila kineski jezik u Beogradu, rekla je sledeće:

"Nakon toga sam došla ovde na usavršvanje kineskog jezika i smatrala sam da je, zbog toga što Srbija i Kina imaju sve bolju saradnju, izbor programa međunarodnih odnosa dobar za mene i da mogu da doprinesem znanjem koje sam stekla ovde", rekla je Katarina dod u kampusu imate sve - od menze, teretane, do biblioteke, a sve je digitalizovano.

"I ono što niste očekivali, možete da nađete ovde. Toplo preporučujem bilo kome ko je razmišljao da li da ide na istok ili na zapad - da je Kina odlična opcija", navela je ona.

Njen izbor je bio Šangaj, ali za koji god grad da se akademci odluče neće pogrešiti, uverena je Katarina.

Milan Kuzmanović kaže da je izabrao Šangaj zato što je najinteresantiji grad u Kini i na Istoku, te dodaje da je tu našao program koji ga interesuje, a to su master studije medija, nakon završenog beogradskog FPN. Priča da se najteže navikao na kinesku hranu, koja je veoma ljuta.

"Nije problem samo u začinima, nego baš u ljutini, jer mi nismo navikli na taj intenzitet ukusa, a osim toga, drugačije se meso priprema, uglavnom je prženo, a ne pečeno", prepričava Milan svoje muke sa kineskom hranom.

Kaže da su ih kineske kolege su odlično prihvatile.

"Dosta njih zna engleski i želi da ostvari neki vid komunikacije. Jedini problem je što naših ljudi nema dovoljno, jer uglavnom ne znaju za ove programe. Ovo je odlična prilika da se skrene pažnja koliko ovde ima prostora za ljude iz Srbije da dođu i nauče nešto", smatra Milan.

Smatraju i da je za strance lakše u Šangaju, nego u Pekingu, jer je u glavnom gradu sve nekako, kako kažu, "kineskije".

Objašnjavaju i da ih kineske kolege uglavnom oslovljavaju po imenu, koje dele na slogove, jer su im srpska prezimena previše komplikovana ili pokušavaju da na kineskom jeziku pronađu izraz koji odgovara nečijem imenu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track