Najnovije vesti

DRAMATIČNO! RASTE BROJ OBOLELIH OD RAKA: Srbija na drugom mestu u Evropi po evidenciji umrlih od malignih bolesti! OZBILJNO DA OZBILJNIJE NE MOŽE BITI!
Foto: Shutterstock

crna statistika

DRAMATIČNO! RASTE BROJ OBOLELIH OD RAKA: Srbija na drugom mestu u Evropi po evidenciji umrlih od malignih bolesti! OZBILJNO DA OZBILJNIJE NE MOŽE BITI!

Društvo

Zloćudne bolesti su češće od bolesti srca i krvnih sudova u razvijenim zemljama, a kod nas su na drugom mestu, ali će vrlo brzo biti na prvom, jer broj obolelih od raka raste u celom svetu, pa i kod nas, rekao je predsednik Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva (SLD) Radan Džodić.

- Srbija je po broju obolelih od raka negde na 12. mestu od 40 zemalja Evrope koje se prate dominatno, a na drugom mestu po broju umrlih. To je neslavan i vrlo ozbiljan podatak, istakao je Džodić.

Rano otkrivanje i dobro lečenje mogu dovesti do značajnog smanjenja obolelih. Hirurgija je najmanje toksična i najuspešnija kod malignih tumora u početnom stadijumu i metastatskoj bolesti, dodaje Džodić.

- Hemioterapija i radioterapija imaju mnogo ozbiljnije toksične efekte, naravno, i hirurgija ako je loša, može značajno pokvariti kvalitet života. Ali, toksičnost hemioterapije je značajna. Suportivna terapija može da pomogne da se ti efekti umanje, ali kasnije dejstvo ovih terapija veoma je ozbiljno i sve im se više pažnje posvećuje", kazao je Radan Džodić.

foto: Profimedia

Prema rečima našeg uglednog hirurga, Francuska ima jednu od najboljih onkologija na svetu i tamo je edukovano oko 100 srpskih doktora. Stručnjaci u Srbiji permanentno rade uz pomoć francuskih onkologa.

- Suština je da smo mi odavno počeli da se borimo protiv ove opake bolesti, ali ne možete dobiti brzo rezultate. Što je bogatija zemlja, to je lečenje uspešnije, jer su dostupni novi lekovi, naveo je Džodić na "Kanceloroškoj nedelji", skupu na kojem se u Beogradu, od 6. do 9. novembra, okupljaju naši i svetski najpriznatiji onkolozi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...