EKSKLUZIVNO! KURIR U NAJVEĆOJ BANCI MATIČNIH ĆELIJA: Ovde se čuvaju geni dece iz Srbije
Foto: Kurir

Odluka

EKSKLUZIVNO! KURIR U NAJVEĆOJ BANCI MATIČNIH ĆELIJA: Ovde se čuvaju geni dece iz Srbije

Društvo -

Odluka: Kompanija „Famikord“ će bez dodatnih troškova do isteka ugovora čuvati uzorke iz pupčanika koje je 16.000 srpskih porodica potpisalo s propalom kompanijom „Kriosejv“

Švajcarska kompanija „Famikord“ uspešno je od propalog „Kriosejva“ preuzela 350.000 uzoraka matičnih ćelija, među kojima su i uzorci iz pupčanika oko 16.000 dece i majki iz Srbije.

U ovome se  matične ćelije  prenose do  bolnice... Tomaž Baran,  član borda  direktora  „Famikorda“
U ovome se matične ćelije prenose do bolnice... Tomaž Baran, član borda direktora „Famikorda“foto: Kurir

Iako je prvobitni dogovor dve kompanije podrazumevao da „Famikord“ preuzete uzorke čuva pet godina, predstavnici najveće banke matičnih ćelija u Evropi odlučili su da, bez dodatnih troškova, uzorke čuvaju u svojoj laboratoriji u Poljskoj do isteka ugovora koje su porodice potpisale sa „Kriosejvom“. - „Famikord“ će nastaviti s besplatnim čuvanjem materijala i posle pet godina, ali je potrebno da roditelji preko interneta potpišu nov ugovor sa nama. Dakle, čuvaće se i posle pet godina ukoliko se potpiše ugovor, roditelji neće morati dodatno da plaćaju ukoliko su već platili „Kriosejvu“ da se ćelije čuvaju 10, 15 ili 20 godina - rekao je predsednik „Famikorda“ Jakub Baran grupi srpskih medija, među kojima i Kuriru, koji su imali ekskluzivnu priliku da obiđu laboratoriju „Famikorda“ u Varšavi, gde su smešteni i uzorci iz „Kriosejva“.

Provera kvaliteta... Mr Karolina Zagorski
Provera kvaliteta... Mr Karolina Zagorskifoto: Kurir

Baran je dodao da roditelji mogu preneti svoje uzorke i u drugu banku matičnih ćelija ako žele, ali će tada morati da plate troškove transporta. Takođe, porodice koje „Kriosejvu“ još nisu isplatile celu ugovorenu sumu za čuvanje uzoraka trebalo bi da nastave uplatu rata „Kriosejvu“, jer ta kompanija još nije zvanično likvidirana, objasnio je Baran.

Dva nivoa merenja  temperature... Ćelije se  čuvaju na oko -180° C
Dva nivoa merenja temperature... Ćelije se čuvaju na oko -180° Cfoto: Kurir

- Porodice koje imaju ugovore s „Kriosejvom“ odlučuju šta će sa tim uzorcima. U trenutku kada je „Kriosejv“ ostao bez sredstava da te uzorke čuva, mi smo kao lideri na tržištu odlučili da ih o svom trošku preuzmemo. Nismo mogli da dozvolimo da propadnu, jer bi to bila katastrofa i za roditelje i za celu našu industriju - poručio je Baran.

Sterilni uslovi... U banci ko u apoteci
Sterilni uslovi... U banci ko u apotecifoto: Kurir

Mr Karolina Zagorski, direktorka laboratorije „Famikorda“ u Varšavi, objašnjava da je do sada testirano stanje i kvalitet oko 15 odsto uzoraka od 350.000 preuzetih od „Kriosejva“. - Zbog nesređene dokumentacije, ako je nekom roditelju sada potreban uzorak za lečenje i uputi nam zahtev, potrebno nam je oko mesec dana da dostavimo ćelije sa svom propratnom dokumentacijom - rekla je Zagorski.

Kutijica za čuvanje  uzorka matičnih ćelija
Kutijica za čuvanje uzorka matičnih ćelijafoto: Kurir

GDE SE ZA LEČENJE KORISTE MATIČNE ĆELIJE

- neurologija - hematologija - ortopedija - oftalmologija - dermatologija - endokrinologija

Registrujte se na sajtu

PROVERITE SVOJE UZORKE

foto: Kurir

Roditelji koji žele da provere gde im je uzorak i kakav je njegov kvalitet trebalo bi da se registruju na sajtu „Famikorda“ www.famicord.eu kao klijenti. - U roku od tri meseca dobiće izveštaj, a onda se mogu javiti kompaniji „Biosejv“, koja je predstavnik „Famikorda“ u Srbiji, kako bi dobili stručnu procenu da li je uzorak dobar i da li su urađene sve potrebne analize - rekao je dr Aleksandar Antović, medicinski direktor „Biosejva“ u Srbiji.

Kurir.rs/ Sanja Đorđević Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track