Najnovije vesti

ZADATAK U SRPSKIM UDŽBENICIMA RAZBESNEO RODITELJE Majka digla uzbunu: Zar baš to moraju da pitaju?
Foto: Profimedia

radne sveske za sedmi razred

ZADATAK U SRPSKIM UDŽBENICIMA RAZBESNEO RODITELJE Majka digla uzbunu: Zar baš to moraju da pitaju?

Društvo

"Make something die" ili na bukvalnom srpskom "Učiniti da nešto umre", a kao odgovor u ukrštenici reč: "kill" odnosno "ubiti" - ovakav zadatak našao se u radnoj svesci za sedmi razred osnovne škole koji imaju mnogi đaci u Srbiji.

- Ne bih ja to ni primetila da mi jedno veče moja ćerka nije došla sa pitanjem: Mama, šta ja tu sad mogu da napišem? - objašnjava nezadovoljna majka jedne sedmakinje koja se i požalila i zapitala kako je baš od svih pitanja to moralo biti postavljeno.

Ona ističe da je taj udžbenik već izvesno vreme u prodaji da svako dete koje ga koristi na isti način može doći u situaciju kao i njena ćerka.

U izadavačkoj kući "Data status" kažu da je udžbenik akreditovan.

- Radna sveska je odobrena od strane Ministarstva prosvete, kao i od Zavoda za obrazovanje i vaspitanje. Prošao je sve kontrole i s te strane ne vidimo nikakav problem sa postavljenim pitanjem - navode iz "Data statusa".

Oni objašnjavaju i da se radna sveska i udžbenik posmatraju zajedno te da je sam zadatak bio u vezi sa životinjama i tekstom o lososima koji da bi preživeli moraju da ubijaju druge životinje, te nema veze sa ljudima, niti bilo čime slično, a služi za vežbanje sinonima.

Činjenica je da su đaci tog uzrasta kroz razne sadržaje već uveliko upoznati sa pojmom "ubiti", ali ostaje pitanje da li se to pitanje moglo nekako izbeći.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...