ZBOG OVOGA JE KONTROLA JAKO BITNA: Besplatni pregledi spasli 9.000 života
Foto: Zoranan Jevtic

Prevencija

ZBOG OVOGA JE KONTROLA JAKO BITNA: Besplatni pregledi spasli 9.000 života

Društvo -

U programima besplatnih preventivnih pregleda dosad je prošlo 350.000 građana, a čak kod 9.000 njih na vreme je otkriven malignitet.

Najčešće su otkriveni rak dojke, rak pluća i debelog creva, a to što im je opaka bolest otkrivena na vreme, dok praktično nisu ni znali da je imaju, ovim ljudima pružena je velika šansa za izlečenje, ukazuju lekari, ističući značaj prevencije.

Profesor dr Radan Džodić, onkološki hirurg, kaže za Kurir da se, kada su u pitanju maligne bolesti, kod žena najčešće otkrije rak dojke, a kod muškaraca rak pluća, odnosno rak debelog creva, koji je na drugom mestu i kod muškaraca i kod žena.

- Kod muškaraca je na trećem mestu rak prostate. Međutim, i kod žena je rak pluća u porastu, jer sve više žena puši. S obzirom na to da je kod ovih ljudi tokom preventivnih pregleda na vreme otkrivena bolest, to daje i veliku nadu da može da se postigne izlečenje - navodi dr Džodić.

On ističe da su besplatni preventivni pregledi, od kojih je jedan od obaveznih bio rano otkrivanja nekog maligniteta, ekstremno važni iako je to sekundarna prevencija, dok je primarna prevencija savet ljudima da vode zdrav život, da ne puše, da se ne alkoholišu i da ne budu gojazni.

foto: Dragana Udovičić

- Te tri obične i lako izvodljive promene u načinu života su najvažnije i jednako su važne za prevenciju raka kao i za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova - ističe dr Džodić, koji poziva građane da se odazivaju na akcije preventivnih pregleda.

Važnost skrining programa u ranom otkrivanju malignih bolesti istakla je i v. d. direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, koja je navela da se u Srbiji godišnje registruje 36.000 obolelih od malignih bolesti, a 22.000 od ovih bolesti umre.

Ministarstvo zdravlja

INSISTIRAMO NA PREVENCIJI

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da maligne bolesti nisu problem koji se rešava sa jednog aspekta i da je najvažnije insistirati na prevenciji, redovnoj dijagnostici i na poboljšanju uslova lečenja. Iz njegovog ministarstva podsećaju za Kurir da je akcija besplatnih preventivnih pregleda počela u drugoj polovini 2017.

- Najčešće se detektuju rak dojke, rak pluća i debelog creva. Svrha preventivnih pregleda jeste da se bolest na vreme detektuje i da pacijent uđe u sistem lečenja. Šanse za izlečenje znatno su veće nego kada se bolest otkrije u kasnoj fazi. Ministarstvo zdravlja će nastaviti da insistira na prevenciji - ističu u resornom ministarstvu.

foto: Dragana Udovičić
foto: Kurir

Kurir.rs / Mina Branković

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track