NIKAD JAČI: Srbija za tri godine uložila 830 miliona evra u Vojsku!
Foto: EPA-EFE/KOČA SULEJMANOVIĆ, Ministarstvo Odbrane/Darimir Banda, Profimedia

MODERNIZACIJA: INVESTIRANJE U ODBRANU JE ULAGANJE U BUDUĆNOST

NIKAD JAČI: Srbija za tri godine uložila 830 miliona evra u Vojsku!

Društvo -

Sila: Nabavkom najmodernijeg naoružanja, među kojim su helikopteri, migovi, raketni PVO sistemi, ali i održavanjem svojih resursa naša zemlja pokazala da je definitivno vojna sila u regionu

Srbija je od kraja 2016. godine u nabavku najmodernijeg naoružanja, među kojim su helikopteri, „migovi“, raketni PVO sistemi, ali i u održavanje svojih vojnih resursa uložila blizu 830 miliona evra, čime je naša zemlja još jednom pokazala da je definitivno postala vojna sila u regionu!

Naime, prema podacima Balkanske bezbednosne mreže, koji su izvedeni iz završnih računa budžeta za period od 2016. do 2018. godine, ali i Zakona o budžetu za tekuću godinu, Srbija je potrošila blizu 830 miliona evra za nabavku novih sredstava ratne tehnike, modernizaciju oružanih snaga uključujući remont i održavanje naoružanja i vojne opreme. U taj iznos ulaze ekonomske klasifikacije budžeta 512 (mašine i oprema), što se odnosi na nabavke novih sredstava, ali i 425 (tekuće popravke i održavanje), jer je to izvor finansiranja za radove na borbenim avionima „mig-29“ i „orao“, kao i za unapređenje infrastrukture.

Talas novih ugovora

- Talas novih ugovora pokrenut je u poslednjoj nedelji decembra 2016, kad su potpisani ugovori sa „Erbasom“ za nabavku devet H145M za VS i policiju, ali i ugovor s ruskom firmom „Rosoboroneksport“ za prijem šest „migova-29“ iz ruske donacije i tehničku podršku i rezervne delove za te avione i četiri aviona nasleđena iz doba SFRJ - piše portal.

Ulaganja u nabavku naoružanja nastavljena su i 2017. i 2018. godine, kad je u Rusiji ugovorena kupovina sedam helikoptera „mi-35M“ i „mi-17V-5“, kao i jedne baterije artiljerijsko-raketnog sistema PVO „pancir S1“. Zatim su od od belgijske kompanije „FN Herstal“ nabavljene automatske puške SCAR-L i puškomitraljezi „minimi“, dok su od Kine naručeni dronovi.

Bitan domaći razvoj

- Finansiran je domaći razvoj naoružanja uključujući ulaganja u Vojnotehnički institut u Žarkovu i izradu desetina raznih prototipova i funkcionalnih modela - navodi portal i podseća na izradu nulte serije komandno-izviđačkih borbenih vozila BOV-KIV i na modernizaciju i remont samohodnih višecevnih lansera raketa „oganj“.

Kad se zbroje svi izdaci, predviđeno je da se u ovoj godini potroši oko 356 miliona evra, dok je budžetom za 2020. za klasifikaciju 512 predviđeno oko 218,32 miliona evra.

- Zbir troškova od 2016. preći će jednu milijardu evra, s obzirom na to da je realizacija plana budžeta obično bila vrlo blizu 100 odsto - navodi ovaj portal.

Aleksandar Vulin

DO 2012. VOJSKA JE SISTEMATSKI UNIŠTAVANA PO NALOGU STRANACA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za Kurir da je od 2000. do 2012. godine Srbija svoju vojsku po nalogu stranaca uništavala i smanjivala.

- Tako se pripremala nacija da pomisli kako nismo stanju sami sebe da branimo i da je jedini izbor članstvo u NATO. Zato se nije ulagalo, zato su ukidane srednje stručne vojne škole, zato je ukinuto obavezno služenje vojnog roka, zato je prestalo da se radi na rezervi vojnog sastava - kaže ministar Vulin i dodaje:

- Kad je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, vojska je ponovo počela da se razvija, ponovo je počelo da se ulaže u tehniku, opremu, infrastrukturu, ali i životni standard pripadnika vojske. Srbija se ne takmiči ni sa kim, ni u regionu ni šire, kao vojno neutralna zemlja dužni smo da se ojačamo da možemo sami da se branimo, bez pomoći bilo koga sa strane. Zato i ne mogu da govorim da li smo i koliko jači od ostalih u regionu, jedino što mogu da kažem jeste da smo dovoljno jaki da od bilo koga iz regiona zaštitimo sebe, ali i Srbe gde god da žive.

foto: Beta Dragan Gojic

Zoran Dragišić

OVO JE INVESTICIJA I U EKONOMIJU

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže za Kurir da odvajanje novca iz budžeta za vojsku nije trošak, već investicija:

- Naša vojska je bila poprilično devastirana, posebno nakon NATO bombardovanja, kad je dosta toga bilo izgubljeno i uništeno. Ovo su važna ulaganja jer ukoliko imate kvalitetnu vojsku i dobar sistem nacionalne bezbednosti, vi imate stabilnu i sigurnu zemlju, a sve to mora biti ispraćeno diplomatskim i političkim naporima. Stabilna i bezbedna zemlja privlači investicije, faktor je stabilnosti, jačanja ekonomije i drugih društvenih resursa. Što više ulažete u vojsku to su manje šanse da vas neko napadne.

ŠTA JE SVE NABAVLJENO

MODERNIZACIJA Investiranje u odbranu je ulaganje u budućnost

  • Devet „Erbasovih“ helikoptera H145M

Od devet helikoptera H145M, pet je za vojsku, a četiri su za policiju. Četiri policijska H145M će imati višestruku namenu, a helikopter s maskirnom šemom će se koristiti za specijalne operacije. H145M može da leti u ekstremno lošim meteorološkim uslovima sa jednim pilotom, s visokim nivoom automatizacije i da pri tom izvršava sve zadatke uz troškove eksploatacije koji su daleko manji od postojećih za „mi-17“ i samo nešto viši nego za „gazelu“.

foto: MC Odbrana / Damir Banda
  • Šest migova-29

Kad je reč o RV i PVO, prioritet je bio spasavanje lovačke komponente, što je i učinjeno nabavkom šest aviona „mig-29“, a još četiri aviona istog tipa VS donirala je Belorusija. Iako još uvek nema jasnih detalja standarda modernizacije na kome će se naći svih 14 „migova-29“, zasad se zna da će biti modernizovani postojeći radar, sistem naoružanja i elektronska oprema. Pretpostavke su da će nakon završetka procesa svi avioni biti na nivou 4 do 4+ generacije, pre svega imajući u vidu navode da će biti u mogućnosti da prate do deset ciljeva u vazduhu i dejstvuju na jedan ili dva cilja.

  • Baterije sistema PVO pancir S1

Hibridni protivavionski sistem „pancir S1“ uključuje protivavionske projektile i topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400. „Pancir S“ je topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh, dva topa kalibra 30 mm, osmatrački i nišanski radar i elektrooptički blok za nadzor i upravljanje paljbom.

- Rusija će isporučiti Srbiji raketni sistem „pancir S“ u narednih nekoliko meseci, u skladu a potpisanim ugovorom, rekao je pre nekoliko dana direktor ruske Agencije za uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda „Rosoboroneksport“ Aleksandar Mihejev.

foto: MC Odbrana / Damir Banda
  • Modernizacija i remont samohodnih višecevnih lansera raketa „oganj“

U završnoj fazi je i uvođenje u naoružanje modernizovanog samohodnog višecevnog lansera raketa „oganj digitalni“ i „oganj modularni“, za koji se razvija i raketa s korekcijom putanje. Takođe, u budućim planovima je i modernizacija vozila BOV 3 i više drugih tipova iz porodice BOV kao oklopno-izviđačkih i komandnih vozila.

foto: MC Odbrana / Damir Banda
  • Ulaganja u Vojnotehnički institute

U naoružanje je uvedena samohodna haubica „nora B52“ domaće proizvodnje. Iako je njen krajnji domet 41,5 km, trenutno se razvija projektil dometa do 57 km, što će u perspektivi znatno pojačati vatrenu moć ovog oruđa. Takođe, u perspektivi se očekuje finalizacija i početak procedure za uvođenje u naoružanje radara za otkrivanje položaja protivničke artiljerije, odnosno sistema za zvukometrijsko izviđanje „hemera“, koji se već neko vreme razvija u našem Vojnotehničkom institutu (VTI) .

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: EPA-EFE/KOČA SULEJMANOVIĆ,Ministarstvo Odbrane/Darimir Banda,Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track