Najnovije vesti

ARHITEKTA PREDAJE SOCIOLOGIJU, U MEDICINSKOJ ŠKOLI TRI LEKARA! INSPEKTORI ČEŠLJAJU PRIVATNE FAKULTETE: Šarčević najavio pojačan nadzor u visokom obrazovanju
Foto: Ana Paunković

neverovatno

ARHITEKTA PREDAJE SOCIOLOGIJU, U MEDICINSKOJ ŠKOLI TRI LEKARA! INSPEKTORI ČEŠLJAJU PRIVATNE FAKULTETE: Šarčević najavio pojačan nadzor u visokom obrazovanju

Društvo

Visoka škola za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu neće biti jedina kojoj je zabranjen rad. Biće toga još. Zagrebali smo i videli da ima veoma mnogo nepravilnosti. Na jednoj od državnih visokih škola arhitekta predaje sociologiju, u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji predaju samo tri lekara...

Pola visokih škola nema odgovarajuće kadrove. Svi koji ne poštuju zakone biće kažnjeni, iskorenićemo sve što ne valja. Radiće metla, nećemo stati.

Ovo je najavio Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon što je Prosvetna inspekcija posle vanrednog nadzora, zabranila rad Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu. Prethodno, rad je zabranjen školama u Tutinu i Trsteniku.

On je naglasio da škola u Kragujevcu nije akreditovana, te da je radila sa početnom akreditacijom, jer nisu dobili licencu za rad.

- Moramo da uvedemo indikatore kvaliteta, a to je najteži posao. Za to imamo podršku akademske javnosti - rekao je ministar.

On je pojasnio da su svake godine određene oblasti u fokusu rada inspekcije, a da su ove godine to privatne ustanove. Inspekcija je bila i na jednom od fakulteta "Megatrenda", gde je utvrđeno da ne ispunjavaju sve uslove, pa im je ostavljen rok da navedene nepravilnosti isprave. Ministar je najavio da će proces akreditacije visokoškolskih ustanova biti pažljivo praćen.

Kao poseban problem on je naveo visoke škole u Srbiji i istakao da je mreža visokih škola, koju je Ministarstvo prosvete uvelo, mnogo doprinela regularnosti u poslovanju.

- Da nismo uradili ovu mrežu, pola tih škola ne bi moglo da se akredituje - kaže ministar Šarčević.

Inače, Visokoj školi iz Kragujevca zabranjeno je da organizuje i sprovodi upis i polaganje ispita do kraja zimskog semestra. Naloženo je i uklanjanje natpisa i drugih obaveštenja o radu ustanove iz svih prostorija koje koristi ta škola, kao i prestanak reklamiranja, a do ispunjenja propisanih uslova.

Njima je dozvola za rad izdata 1. jula 2016. godine, na osnovu izveštaja o početnoj akreditaciji, nakon čega je škola podnela zahtev za akreditaciju 28. marta 2017. godine, ali još nije dobila uverenje o akreditaciji zbog čega se smatra da ne ispunjava propisane uslove za rad. Istovremeno, Nacionalno akreditaciono telo (NAT) se na zahtev inspektora pismeno izjasnilo da je ova Visoka škola u postupku akreditacije i da je na sajtu NAT greškom navedeno da je zahtev odbijen.

Ova škola je pre dobijanja dozvole za rad, upisala studente školske 2015/2016. godine za osnovne akademske studije na studijskom programu ekonomija. Inspektori su, međutim, doneli rešenje kojim su naložili poništavanje upisa tim studentima, kao i poništavanje uverenja o stečenom visokom obrazovanju.

Prosvetna inspekcija pronašla je da su u Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu matične knjige studenata vođene neuredno i da se ne može se utvrditi tačan broj upisanih studenata. Utvrđeno je i da škola nema potreban broj nastavnika, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...