Najnovije vesti

245 HILJADA SRBA NI NE ZNA DA PATI OD DIJABETESA: Evo kako najlakše da se testirate na bolesti šećera u krvi i kako da nastavite sa NORMALNIM ŽIVOTOM ako ste oboleli
Foto: Shutterstock

710 HILJADA SRBA IMA DIJABETES

245 HILJADA SRBA NI NE ZNA DA PATI OD DIJABETESA: Evo kako najlakše da se testirate na bolesti šećera u krvi i kako da nastavite sa NORMALNIM ŽIVOTOM ako ste oboleli

Društvo

Dijabetes je u Srbiji peti uzrok umiranja i peti uzrok opterećenja bolestima. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut”, približno 710.000 odraslih osoba ima dijabetes. Pri tome, 465.000 ili 8,1 odsto stanovništva zna za svoju šećernu bolest, a još 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu i ne leči se.

Upravo je to razlog zašto je Farmaceutska komora Srbije odlučila da prva standardizovana usluga u apotekama širom naše zemlje bude vezana za ovu bolest, kako bi se pacijentima ukazalo na važnost dobre kontrole dijabetesa, ali i da bi se osobama koje su u riziku za razvoj ove bolesti skrenula pažnja da do nje ne bi došlo.

- Uvođenjem elektronskog recepta, pacijenti koji su na hroničnoj terapiji, mogu kod svog izabranog lekara otići samo dva puta godišnje, ali po lekove moraju doći u apoteku, najmanje jednom mesečno. To znači da je između dve posete lekaru, farmaceut tu da brine o pacijentima i dostupan je za sve nedoumice. Farmaceuti u Srbiji mogu umnogome doprineti da pacijenti sa dijabetesom vode kvalitetan i normalan život i spremni su da im ponude savet više u vezi bolesti, objašnjava magistar farmacije Jelena Stefanović Vojinović, specijalista farmaceutske zdravstvene zaštite.

Na uvođenju ove standardizovane usluge radilo se skoro godinu dana, a u apotekama se primenjuje od jula ove godine. Edukaciju je prošlo 800 farmaceuta, a cilj je da se veliki broj njih uključi u realizaciju projekta i da što veći broj pacijenata bude savetovan na ovaj način, ne bi li usluga dobila na značaju u svakodnevnoj apotekarskoj praksi.

Usluga je osmišljena modularno, u koracima, i pruža se pri svakoj pacijentovoj poseti. Pacijenti će dobiti dodatne sugestije i uputstva kako da reše nedoumice u vezi pravilne primene terapije, primene insulina, kontrole nivoa šećera u krvi i akutnih komplikacija dijabetesa (hipoglikemija, hiperglikemija, ketoacidoza), metaboličke kontrole (glukoza u krvi, krvni pritisak, lipidni profil, BMI), nefarmakoloških mera (ishrana, fizička aktivnost, prestanak pušenja) i prevencije hroničnih komplikacija dijabetesa (polineuropatija, dijabetesno stopalo, redovne kontrole).

U okviru svakog koraka farmaceutu na raspolaganju stoji ček-lista kroz koju prolazi prilikom pružanja saveta. Takođe, za svaki korak pripremljene su i edukativne brošure za pacijenta koje sadrže najbitnije informacije vezane za sve aspekte dijabetesa kao bolesti.

U kreiranju ovog projekta zajedno sa članovima Farmaceutske komore učestvovali su stručnjaci sa Farmaceutskog fakulteta. Uslugu mogu pružati svi farmaceuti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji su prošli odgovarajuću obuku i edukacije.

Niz akcija besplatnog merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska biće organizovano sutra, 14. novembra 2019. godine u Ušće Shopping centru i TC Delta City od 10 do 16 časova povodom tradicionalnog obeležavanja Svetskog dana dijabetesa. Ove akcije, po deseti put, organizuje Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – "Plavi krug" sa ciljem da ukaže na značaj prevencije ovog oboljenja kao i na važnost redovnih kontrola.

Da je ovaj zdravestveni problem postao pandemija govori i činjenica da u svetu preko 415 miliona ljudi boluje od ove hronične nezarazne bolesti.

Povodom obeležavanja Svetskog dana dijabetesa za najmlađe članove "Plavog kružića" i "Plavog kruga" biće organizovana interaktivna psihološka radionica, na kojoj će se kroz kviz znanja podsetiti na različite važne stvari vezane za dijabetes.

Roditelji će biti u prilici da prisustvuju grupi koju će voditi psihološkinje koje već dugi niz godina pružaju podrsku osobama sa dijabetesom i njihovim porodicama. Psihološkinje će dati uvid koja je uloga porodice, šta možemo uraditi kako bi neke probleme što lakše pravazišli.

Ovo je ujedno i jedinstvena prilika gde će roditelji i članovi porodice moći da postave i prodiskutuju za njih važna pitanja, kada govorimo o dijabetesu člana porodice.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...