Najnovije vesti

ROK ZA PLAĆANJE POREZA NA IMOVINU ISTIČE U PETAK: Ako zakasnite sa uplatom, kazne su paprene!
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

važno

ROK ZA PLAĆANJE POREZA NA IMOVINU ISTIČE U PETAK: Ako zakasnite sa uplatom, kazne su paprene!

Društvo

Rok za uplatu četvrte rate godisnjeg poreza na imovinu koji se plaća na osnovu rešenja za 2019. godinu ističe sutra.

Porez se plaća na osnovu rešenja koje su obveznicima izdali organi jedinica lokalne samouprave - gradova i opština.

Prema Zakonu o porezima na imovinu, ovaj porez plaća se na nepokretnosti i to na pravo svojine na zemljištu površine preko 10 ari, pravo zakupa, odnosno korišćenja, stana ili kuće za stanovanje, konstituisano u korist fizičkog lica, kao i pravo korišćenja građevinskog zemljišta površine preko 10 ari u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni režim građevinskog zemljišta.

Osnov za naplatu poreza na imovinu je i pravo korišćenja nepokretnosti u javnoj svojini od strane imaoca ovog prava, korišćeenje nepokretnosti u javnoj svojini od strane korisnika nepokretnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje javna svojina.

Poreski obveznici su i imaoci državine nepokretnosti na kojoj imalac prava svojine nije poznat ili nije određen, odnosno oni koji imaju državinu na javnoj nepokretnosti bez pravnog osnova, kao i lica koji ostvaruju pravo državine i korišćenje nepokretnosti po osnovu ugovora o finansijskom lizingu.

Mnogi građani ne znaju da postoje kazne ako ne plate na vreme porez.

"Nisam platio porez. Šta vredi kada nemam lovu?", kaže jedan od građana za Prvu TV.

Takvi dobiju opomenu s kamatom, koja je na godišnjem nivou nešto viša od 12 odsto. Za deset hiljada dinara poreza na imovinu ako kasnite moraćete da platite 634 dinara više. Ako okrenete glavu na drugu stranu, možete biti i kažnjeni i to najmanje 5000 dinara, prenosi Prva.

(Kurir.rs/Tanjug/Prva)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...