SVI ŽELE DA POMOGNU FAMILIJI KOJA ŽIVI U NAJVEĆOJ BEDI: Božinovići digli Srbiju na noge!
Raduju se pomoći... Velinka i Ljubiša sa sinovima Slađanom, Ivanom, Aleksandrom i Jasminom, Foto: Kurir

Posle pisanja Kurira

SVI ŽELE DA POMOGNU FAMILIJI KOJA ŽIVI U NAJVEĆOJ BEDI: Božinovići digli Srbiju na noge!

Društvo -

Priča o neviđenom siromaštvu sedmočlane porodice Božinović iz sela Alun kod Brze Palanke u opštini Kladovo digla je Srbiju na noge!

Naime, nakon što je Kurir objavio da Ljubiša i Velinka, sa sinovima Slađanom (11), Ivanom (9), Aleksandrom (8) i Jasminom (7), kao i slepom bakom Mitrom (87), žive u kući od blata, u jednoj sobi, bez kupatila i struje, našem listu odmah su počeli da se javljaju humani ljudi iz Srbije, ali i iz inostranstva, koji žele da pomognu ovoj porodici.

Ova vest veoma je obradovala Božinoviće i probudila im nadu, mada ih je zatekla malo nespremne jer nemaju račun u banci na koji bi dobrotvori mogli da im uplate pomoć.

- Nisam verovao da ovako nešto može nama da se desi. Idem u ponedeljak u Kladovo da otvorim račun u banci. Tomas Marinković, prijatelj koji mi je već pomagao, ponudio se da mi pomogne pošto nemam sam da platim put, a i on se razume u te poslove - rekao je Ljubiša za Kurir.

Vredni đaci... Uče uz sveću
Vredni đaci... Uče uz svećufoto: Kurir

Skromno nagoveštava koliko je dirnut željom dobrog naroda da pomogne njegovoj porodici.

- Ima različitih ljudi, ali drago mi je da neko hoće da pomogne mojoj deci, što je najbitnije. Neka nam pomogne ko koliko može, ako nemate, mi to razumemo. Brinem se da nikada ne gladuju, ali za ove skupe stvari nemamo. Sada nam je najbitnije da platimo dug za struju, pa da deca mogu da uče na miru. Treba nam i šporet, pošto je ovaj koji imamo pokvaren, kao i veš-mašina, supruga već dugo sve pere na ruke, a nas je mnogo - navodi Ljubiša i dodaje da bi im dobro došla i odeća za dečake pošto rastu ko iz vode.

Tomas Marinković potvrđuje za Kurir da će pomoći Božinovićima da otvore račun u banci.

- I ranije sam organizovao prikupljanje novca na lokalu za ovu poštenu, a siromašnu porodicu. Sakupljali smo u Kladovu odeću, hranu i igračke, insistirali u opštini da im se omogući redovnija pomoć, ali opštinari dosad za Božinoviće nisu imali sluha - napominje Marinković.

Kurir će podatke o načinima pomoći Božinovićima objaviti narednih dana, nakon što oni otvore namenski račun u banci.

Dno nemaštine SOBA OD BLATA, KUPAJU SE U KORITU

Ljubiša i njegova supruga su nezaposleni, ali povremeno nadniče gde god mogu, dok baka Mitra ne čuje i ne vidi. Izdržavaju se od socijalne pomoći od oko 20.000 dinara, a nedavno im je isključena struja zbog duga od 65.000 dinara. Žive u jednoj sobi s plafonom od plastike koji samo što nije pao, tri razglavljena stara kreveta na kojima spava njih sedmoro, pod je od utabane zemlje. U toj sobi svi jedu, kupaju se u koritu i deca pišu domaći. Imaju jednu kravu, dve ovce, tri koze, nekoliko kokošaka i traktor.

Kurir.rs/ N. Tomašević Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track