Najnovije vesti

IZVRŠITELJI OBRĆU VEĆI PROFIT OD NARKO-BOSOVA! Za naplatu duga od 1.500 UZMU 12.000! Poznati srpski reditelj U ŠOKU!
Foto: Nemanja Nikolić

Dranje

IZVRŠITELJI OBRĆU VEĆI PROFIT OD NARKO-BOSOVA! Za naplatu duga od 1.500 UZMU 12.000! Poznati srpski reditelj U ŠOKU!

Društvo

Ogorčen Režiser „Južnog vetra“ Miloš Avramović tvrdi da je redovan platiša, ali da mu je u postupku izvršenja osnovno dugovanje za infostan od 1.566 dinara naraslo osam puta

Miloš Avramović, poznati srpski reditelj i scenarista, ostao je u šoku kada je dobio kovertu sa obaveštenjem da je njegova firma, zbog duga prema JKP „Infostan“ od 1.566 dinara, u obavezi da izvršiteljima isplati čak 12.096 dinara!

Avramović kaže da je neverovatno da izvršitelji naplaćuju sumu koja je čak skoro osam puta veća od iznosa samog duga, te da ovakvu zaradu nemaju čak ni najveći narko-bosovi.

Nije znao za dug

- Izvršitelji. Mislim, nemam problem da platim penal, ali ni Šarići nisu mogli da obrnu toliki profit - napisao je Avramović na Fejsbuku, objavivši dokument na kome se vidi da će se, na ime osnovnog duga za infostan i zakonske zatezne kamate, koja se računa od 1. juna 2018, njegovom društvu „Režim“ za proizvodnju i distribuciju kinematografskih dela, mesečno skidati sa računa do dve trećine mesečne zarade.

Avramović objašnjava za Kurir da je redovni platiša i da nije znao da ima ova dugovanja.

- Ovo mora da je neki račun koji se potkrao. Stvarno mi nije problem da platim i dug i kaznu što kasnim, ali mi je neverovatno da troškovi izvršitelja toliko koštaju. Ni najgori zelenaši ne zarađuju toliko! - kaže Avramović i dodaje da bi možda svi trebalo da se prekvalifikujemo i prijavimo za posao javnog izvršitelja.

foto: Facebook

Režiser poznatog filma „Južni vetar“ kaže da je u potpunosti izmirio dugovanja prema javnim izvršiteljima, jer mu ništa drugo ne preostaje.

- Mnogi ljudi imaju iste probleme. I to ne pričam o onima koji namerno izbegavaju svoje obaveze, već o onima koji, možda greškom ili iz nekog drugog objektivnog razloga, nisu platili svoje obaveze. Javna preduzeća bi mogla barem redovne platiše da obavesti da su dužni i da im ostave neko vreme da se dug izmiri. Takođe, troškovi postupka, u jednoj zemlji s ovako osetljivom ekonomijom, nikako ne bi smeli da budu ovako visoki - zaključuje Avramović.

Tarifa po zakonu

Magdalena Novaković, generalni sekretar u Komori javnih izvršitelja, kaže da je naknada za rad javnog izvršitelja propisana javnoizvršiteljskou tarifom, koju donosi Ministarstvo pravde.

- Koliko će iznositi troškovi, zavisi od više konkretnih okolnosti u konkretnom izvršnom postupku, a pre svega od visine potraživanja i broja i vrste preduzetih radnji - kaže Novakovićeva.

JKP „Infostan“ NA RAČUNU PIŠU DUGOVANJA

U JKP „Infostan tehnologije“ kažu da korisnici komunalnih usluga svakog meseca na računu objedinjene naplate imaju uvid o svim dugovanjima.

- Iako nije u obavezi, JKP „Infostan tehnologije“ pre pokretanja postupka prinudne naplate šalje korisnicima opomene pred utuženje, dajući im dodatni rok od osam dana za plaćanje dospelih, a neizmirenih obaveza - kažu u JKP „Infostan“ i dodaju da to preduzeće ni na koji način ne utiče na iznos troškova izvršitelja.

(Kurir.rs / Ružica Kantar / Foto:Nemanja Nikolić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...